FBI gav 100.000 dokumenter til dansk politi i sag om Syrien

Special agent fra FBI i Washington er fløjet til Danmark for at vidne i straffesag om brud på sanktioner.

En usædvanlig straffesag i Odense om to danske selskabers påståede brud på sanktioner mod Syrien kan trilles tilbage til nidkær overvågning i Washington i USA.

I januar 2016 skete der to overførsler i amerikanske dollar mellem et russisk selskab og et cypriotisk selskab.

Sovfrachts betaling på 2,6 millioner dollar til Petrolina på Cypern for brændstof til fly tændte røde lamper i USA. Finansministeriet i den amerikanske regeringsby greb ind. Overførslerne blev blokeret.

Derefter gik forbundspolitiet i gang med en efterforskning. Det fortæller en såkaldt special agent fra FBIs kontor i Washington onsdag i Retten i Odense.

- Vi fik retskendelser om adgang til bankoplysninger og til e-mailkorrespondance, siger Samuel C. Small. Hans speciale er sager om brud på sanktioner.

Kendelserne gjaldt e-mail konti i amerikanske selskaber. På den måde opdagede FBI, at personer i Syrien fra deres konti hos Google og Yahoo orienterede Sovfracht i Moskva om, at blandt andet tankskibet "Mukhalatka" var ankommet til havnen i Banias med jetbrændstof.

En e-mail fra Sovfrachts repræsentant i Syrien vises onsdag på skærme i retslokalet.

- Vi fik adgang til den, fordi han skrev fra en Yahoo-konto. Hvis han havde skrevet fra en syrisk konto, ville vi ikke have set den, forklarer Samuel C. Small.

Mailen indgår i de cirka 100.000 dokumenter, som amerikansk politi siden gav til Bagmandspolitiet.

172.000 ton brændstof solgt til russere

Det var i efteråret 2016, at de amerikanske myndigheder orienterede Danmark om, at et dansk selskab med hjemsted i Middelfart kunne være involveret i en sanktionsovertrædelse.

Resultatet af advarslen er den verserende straffesag mod Dan-Bunkering og mod moderselskabet Bunker Holding.

Anklageskriftet drejer sig om i alt 172.000 ton brændstof, som danskerne solgte til Sovfracht og et andet russisk selskab med forbindelse til den russiske flåde. De beskyldes for at have overtrådt en EU-sanktion, som forbyder leverance af netop jetbrændstof til Syrien.

Selskaberne nægter sig skyldige. De hævder, at de ikke anede, at "Mukhalakta" og et andet skib sejlede brændstoffet til Banias i Syrien. Ansvaret stoppede i det øjeblik, da produktet var blevet pumpet over i skibene på Cypern og andre steder, lyder det.

I USA er der rejst en straffesag mod fem russiske statsborgere fra Sovfracht og mod tre syriske mænd. I det øjeblik de sætter fod på amerikansk jord, vil de blive anholdt, bekræfter FBI's udsendte onsdag fra vidneskranken i Odense.

Oversigt

    Oversigt