Jurist anede ikke uråd om brændstof til russisk militær

"What the fuck!", lød det fra tidligere direktør under afhøring om advarsel fra Erhvervsstyrelsen om jetbrændstof til Syrien.

Den juridiske chef i Bunker Holding A/S havde ingen anelse om, at et datterselskabs massive salg af brændstof til fly kunne ende i Syrien.

Forklaringen fra advokat Finn Hansen falder under en afhøring onsdag i Retten i Odense.

Her afvikles det niende retsmøde i sagen om et muligt brud på EU's sanktioner, der forbyder leverancer af netop jetbrændstof til Syrien.

Finn Hansen var chefjurist, da datterselskabet Dan-Bunkering solgte brændstof til fly for 648 millioner kroner.

Hos Bunker Holding på Strandvejen i Middelfart var han især beskæftiget med at vurdere risici ved forretninger og forsøg på rundt i verden at jagte kunder, der ikke betalte.

- Hvis jeg på nogen måde havde haft anelse om, at de her handler endte i Syrien, ville jeg have råbt vagt i gevær, siger Finn Hansen under afhøringen.

- Det har ikke strejfet mig, at det kunne være et issue, siger han.

Han beskriver sig selv om den forsigtige type. Og at han muligvis nogle gange så spøgelser, da han internt advarede om risici af forskellig slags, når der blev indgået forretninger.

Internt underviste Finn Hansen selskabets tradere i, hvordan de tjekker sanktioner fra FN, USA og USA, når de laver forretninger.

Jetbrændstof solgt til den russiske flåde

Jetbrændstoffet blev solgt til selskaber, der repræsenterer den russiske flåde. Det blev pumpet over på tankskibe på Cypern og andre steder i det østlige del af Middelhavet.

Men geografien - altså den korte afstand til Syrien - gav ikke grund til uro over, hvad russerne skulle bruge flybrændstof til netop her, forklarer Finn Hansen.

Et andet vidne onsdag er den tidligere direktør for Dan-Bunkering. Henrik Zederkof spørges til sin reaktion, da Erhvervsstyrelsen lillejuleaften 2016 gik til selskabet med en mistanke om brud på sanktioner.

- Jeg tænkte what the fuck!

Efter advarslen fortsatte selskabet med en række handler. Henrik Zederkof forklarer, at han mente, at en jurist i moderselskabet Bunker Holding havde givet grønt lys. En klausul kunne klare sagen.

En anklager spørger den tidligere CEO om, hvem der har ansvaret for, at man agerer korrekt og lovligt.

- Det ligger i Bunker Holding, svarer Henrik Zederkof og peger dermed mod moderselskabet.

Politiet gik i aktion med ransagninger i Middelfart i september 2019. Samtidig var der telefonaflytninger. Heriblandt af selskabernes grundlægger, Torben Østergaard-Nielsen, der ifølge en opgørelse i Berlingske er den sjette rigeste mand i Danmark.