I det fynske folks tjeneste

Overblik: Disse Odense-sager skal undersøges af tilsyn

Statsforvaltningen går nu ind i en sag om potentiel ulovlig fra Odense Kommune til lokale virksomheder.

Statsforvaltningen vil blandt andet undersøge, om støtten til Paul Simon og Sting-koncerten var lovlig. Foto: Claus Fisker, Scanpix

Tre sager fra Odense Kommune skal undersøges af Statsforvaltningen. Kommunen skal redegøre for tre tilfælde, hvor der er mistanke om ulovlig erhvervsstøtte. 

På billederne herunder kan du få et overblik over, hvilke tre sager Statsforvaltningen beder kommunen redegøre for ved at klikke på de grønne spots.

 

 

I december 2014 indgår Blue Ocean Robotics og Odense Kommune en kontrakt om støtte til en årlig robotmesse i årene 2016 til og med 2018.

Hvert år skal kommunen levere 1,6 millioner kroner eksklusiv moms. Det er det beløb, som en ekstern konsulent har vurderet, at messen er værd.

I august 2015 vedtages en tillægsaftale i kommunens økonomiudvalg. Her besluttes det, at messen i 2017 skal afholdes i Holland. Her står selskabet Robobusiness Europe ApS bag. I aftalen bliver det slået fast, at Odense Kommune kun bidrager med 400.000 kroner for messen i 2017. Det beløb bliver overført til Blue Ocean Robotics i 2015.

Alligevel bliver der i 2016 overført 1,2 millioner kroner til Robobusiness Europe ApS over tre betalinger. Chefen for Odense Kommunes vækstsatsning Odense & Co., der står for betalingerne, siger, at udbetalingerne er til messen i 2018.

I 2016 går Robobusiness Europa ApS konkurs. Konkursboet har kun samlet 40.000 kroner sammen.

 

 

Odense Kommune betalte fra 2007 til 2012 2,5 millioner kroner om året for leje af Fyns Arena, som kommunen havde ret til 32 procent af tiden. Det skulle sikre balance i arenaens regnskab i opstartsårene.

Da kontrakten nærmer sig udløb, henvender Odense Sport & Event sig og vil have aftalen forlænget i fem år.

I starten af 2013 laver den juridiske afdeling i Odense et notat. Heri skriver den:
- Det må betragtes som ulovlig kommunal driftsstøtte til en privat erhvervsvirksomhed, hvis man imødekommer Odense Sport & Events forslag om at forhøje samt forlænge lejebetalingen.

I februar 2013 svarer Odense Kommunes daværende borgmester, Anker Boye, at kommunen ikke ønsker at forlænge aftalen for at betale leje. Han henviser samtidig til, at der i den oprindelige aftale står, at kommunen de næste 15 år ikke skal betale leje.

Alligevel blev der lavet en tillægsaftale fra 2013 til 2017. Her betaler kommunen 1,7 millioner kroner om året i leje for arenaen, samt 800.000 kroner om året i sponsorat til fodboldklubben OB, der er en del af Odense Sport og Event.

 

 

Odense Kommune gav 4,5 millioner kroner i sponsorstøtte og en underskudsgaranti til Odense Sport & Event, der stod bag en dobbeltkoncert med de to stjerner. Koncerten blev afholdt i marts 2015.

Kommunen havde dog ikke undersøgt på forhånd, hvor meget sponsoratet var værd. Derfor står det heller ikke klart, om kommunen har været bevidst om, hvad den har fået for sine skatteydernes penge.

Ifølge Fyens Stiftstidende har kommunen overført to millioner kroner, som den ikke kan redegøre for værdien af.