I det fynske folks tjeneste

Budgetforlig: Rødt flertal hæver skatten i Odense

Odenses borgmester Anker Boye i spidsen for budgetforlig med skattestigninger til øget velfærd.

00:43

Torsdag eftermiddag lykkedes med flere timers forsinkelse et rødt, smalt flertal at indgå et budgetforlig for Odense.

Budgetforliget betyder blandt andet en skattestigning for byens borgere samt massive besparelser på kommunens administration. Den på forhånd bebudede skatstigning på 0,5 procent i 2017 er angivet til at give omkring 127 millioner kroner til øget velfærd i det kommende år stigende til 164 millioner kroner i 2018.

Pengene skal bruges i fire lige store puljer til de små børn, skoler, udsatte børn samt til ældre og handicappede. Samtidig er der lagt administrative besparelser ind på 50 millioner kroner i 2018. De penge skal findes i de forskellige forvaltninger.

Klik på billedet og se, hvad skattestigningen betyder for dig.

Venstre havde på forhånd afvist skattestigninger. De ville i stedet skaffe penge til børn, unge, ældre og handicappede ved at spare andre steder.

Venstre foreslog blandt andet at udskyde Letbanens etape 2, at spare ombygningen af Vollsmose væk og at lukke Vollsmose Kulturhus.

Kommunens eget uddannelsescenter, Phønix, ville Venstre også lukke, mens Odense&Co, som er en del af kommunens storstilet vækststrategi, skulle skæres med 15 millioner kroner.

De tre blå partier i byrådet var ikke med til de afsluttende forhandlinger, da de på forhånd havde afvist skattestigningen. Derfor blev budgetforliget vedtaget med det smallest mulige flertal på 15-14.

Jesper Buch: Besparelser skal findes i forvaltningerne

02:21 Luk video

 

Læs også Ophedet budgetdebat i Odense Byråd