I det fynske folks tjeneste

Skattesmæk til Anker Boye

Der er verbale smæk på dagsordenen til Odense borgmester, Anker Boye, når der er økonomiudvalgsmøde onsdag eftermiddag.

Foto: Claus Fisker/Scanpix

De borgerlige partier i Odense er klar med en ny omgang verbale smæk til Anker Boye, når økonomiudvalget mødes onsdag eftermiddag. Her vil Venstre og Konservative gøre endnu et forsøg på at få ham til at trække forslaget om en skattestigning tilbage.

De borgerlige partier vejrer morgenluft efter, at Kommunernes Landsforening (KL) har sendt et brev til alle landets kommuner og opfordret dem til at genoverveje behovet for skattestigninger.

Blå blok overrasket over brev fra KL
Venstre og Konservative lægger ikke skjul på, at de er dybt overraskede over opfordringen fra KL, fordi Anker Boye tidligere har udtalt, at der i KL’s bestyrelse er opbakning til, at Odense får behov for at hæve skatten.

- Vi får lov til at lade skatten stige. Jeg sidder i KL’s bestyrelse, og dér er stor forståelse i bestyrelsen for, at Odense har sendt det her signal, fordi de jo godt kan se, at vores service er i bund. Vi FÅR dem (pengene, red.)  Spørgsmålet er bare, over hvor lang en periode. Jeg håber, at vi får dem over to år, sagde Anker Boye til TV 2/Fyn den 30. juni.

SE KLIPPET HER:

00:16 Luk video

Men nu er der så kommet et brev fra KL, og det viser ifølge de borgerlige, at Anker Boye slet ikke har den opbakning fra KL, som han ellers har givet udtryk for. På mødet onsdag eftermiddag vil Venstre og Konservative derfor anbefale, at byrådet trækker sin ansøgning om en skattestigning.

Konservative: Utroværdigt og useriøst af borgmesteren
- Jeg er rystet. Først siger Anker, at der er forståelse og opbakning fra KL’s bestyrelse. En bestyrelse som Anker Boye selv sidder i. Nu siger KL’s bestyrelse, at der hverken er opbakning eller forståelse for Anker Boye’s skattestigning. Derimod opfordrer de direkte borgmesteren til at droppe skattestigningen. Det er utroværdigt og useriøst af borgmesteren, siger de konservatives politiske ordfører Kristian Guldfeldt.

De borgerlige undrer sig i øvrigt også over, at borgmester Anker Boye ikke af sig selv har bragt brevet fra KL op i økonomiudvalget. Det er kun på dagsordenen, fordi Venstre og Konservative har bedt om at få det drøftet, lyder kritikken.

TV 2/FYN følger sagen
TV 2/Fyn forsøger at få reaktioner og kommentarer fra borgmester Anker Boye og rådmændene Jane Jegind (V) og Steen Møller, så snart mødet er slut.

AFTALEN MELLEM KL OG REGERINGEN

Aftalen indebærer, at kommunernes skatter samlet set skal holdes i ro i 2017. Men der er plads til, at enkelte kan sætte skatten op, hvis andre sætter skatten ned.
 
  • Fem kommuner har inden for fristen den 2. september indsendt ansøgninger for et samlet beløb på cirka 281 millioner kroner. Odense har med ønsket om at hæve skatten med 200 millioner kroner således søgt om langt størstedelen af den samlede pulje.
  • Følgende kommuner har søgt om andel af rammen for skatteforhøjelser for 2017: Holbæk 40 millioner kroner. Kerteminde 15,1 millioner kroner. Odense 200 millioner kroner. Rebild 23,1 millioner kroner. Læseø 2,7 millioner kroner. I alt 280.9 millioner kroner.