I det fynske folks tjeneste

Drabsmand: Jeg blev fyldt med had, da jeg så min far

Den 48-årige mand, der i går blev anholdt og sigtet for drab på sin 74-årige far, har erkendt sig skyldig i drabet. I retten kom det frem, at manden lider af forfølgelsesvanvid og har flere domme for vold.

Foto: Ole Holbech

Torsdag eftermiddag var den 48-årige mand, der onsdag eftermiddag klokken 16.15 blev anholdt og sigtet for knivdrabet på sin egen far, i grundlovsforhør i Retten i Svendborg.

Den 48-årige mand erkender sig skyldig, men nægtede at udtale sig i grundlovsførhøret. 

Den drabstiltalte forklarede til politiet onsdag, at gårsdagens tragiske drab på mandens egen far har bund i hans barndom, som med anklagedes egne ord har været 'forfærdelig'. 

Hans forklaring blev torsdag læst op i retten.

Fyldt med had

Under politiforhøret fortalte den 48-årige mand, at han blev fyldt med had, da han så sin far fra vinduet i sin lejlighed og tænkte, at det skulle være nu.

- Faren kom gående hånligt, som om han sagde 'se mig', forklarede anklagede.

Han tog sin jagtkniv i stuen og gik efter faren. Han indhentede ham ved Klosterplads. Han stak ham i halsen og maven med højre hånd og skar pulsåren over på ham. Han stak ham herefter i maven, da han så mente, at faren ikke kunne overleve. 

Manden blev erklæret død, da lægeambulancen ankom til Klosterplads.  

Den 48-årige kastede kniven fra sig efter at være flygtet fra stedet. Han skyllede blod af i en vandpyt og gik derefter ud og drak kaffe, gik på biblioteket, på museum og til sidst på psykiatrisk for at få hjælp. 

Manden er diagnosticeret med paranoid skizofreni  og ADHD. Han forklarede til politiet, at han havde set en ufo og led af forfølgelsesvanvid. Hans far styrede hans tanker. Derfor blev han indlagt igen. 

Splittet familie

Den 48-årige anklagede har en tatovering på halsen og en blinkende ørering i venstre øre. Under grundlovsforhøret er han iført sort trøje, sorte bukser og sorte kinasko. Han så under retsmødet fattet ud, men talte meget lavmælt. 

Til politiet har manden forklaret, at det er 10-15 år siden, at han sidst så sin far. Han uddybede, at følte, at hans far sugede ham som en myg, og beskrev faren som psykopat.

Han beskrev, at han følte, at han ikke kunne gøre noget godt for sin far, og at sidst de to havde været sammen, havde faren sagt, at den 48-årige havde 'junkie-øjne'. Siden da havde de intet med hinanden at gøre.

Den anklage fortalte videre, at han i lang tid heller ikke har haft kontakt med hverken sin mor eller sine brødre, ligesom han har en søn, han heller ikke ser.

Verserende sager

Under grundlovsforhøret hævdede anklageren, at den anholdte allerede har sager kørende, hvor han har truet og udøvet vold mod personale for at få udleveret metadon samt en anden sag, hvor han angiveligt har proppet en halskæde ned i halsen på en kvinde.

Den anholdte mand er tidligere blevet mentalundersøgt for at få afklaret, om han 'ved den strafbare handlings foretagelse befandt sig i en tilstand, der var betinget af mangelfuld udvikling, svækkelse eller forstyrrelse af de psykiske funktioner'.

Altså om den anholdte var sindssyg i gerningsøjeblikket ved en eller flere af de tidligere sager. 

Læs også Familietragedie i Svendborg: 74-årig mand dræbt af sin søn

Den 48-årige mand er sigtet for manddrab efter paragraf 237 i straffeloven. Han sigtes for med knivstik at have drabt sin 74-årige far med fire knivstik i halsen og to i maven.

Han blev efter grundlovsforhøret varetægtsfængslet i fire uger i surrogat på Retspsykiatrisk afdeling. 

Den drabssigtede mands sidste ord i retten faldt som følger:

- Jeg har haft det had hele mit liv og et ønske om at få ham fjernet fra jorden, fordi han var en belastning for alle mennesker. 

Tidligere dømt for vold

Den tiltalte har flere voldsdomme bag sig.
Første dom er fra 2007.
Han er desuden dømt i 2008, 2011, 2012 og senest i 2013. Her fik han en foranstaltningsdom på et år, hvor han skulle under psykiatrisk behandling og i behandling mod misbrug. Den dom blev forlænget med et år i 2015.
Han har også en verserende voldssag.

 

Anklaget for drab efter paragraf 237 i Straffeloven:

§ 237 Drab
Den, som dræber en anden, straffes for manddrab med fængsel fra mellem 5 år og livstid.
Denne paragraf dækker de forbrydere, der dræber en anden med vilje. Det gælder også, hvis man har forsøgt at dræbe nogen, uden at det lykkedes.