I det fynske folks tjeneste

Speciallæge: Regionerne har svigtet – drab er forudsigeligt

Regionerne har svigtet deres ansvar på psykiatriområdet, mener speciallæge. Det er vanvittigt farligt og inhumant, siger hun.

01:15

Speciallæge kritiserer regionerne for at have sparet for meget på psykiatrien. Video: TV 2/FYN

Onsdag eftermiddag stak en 48-årig mand sin 74-årige far ned på Klosterplads i Svendborg. Faderen døde kort efter.

Det er ikke første gang på Fyn, at en psykisk syg mand begår drab, og derfor er drabet forudsigeligt, siger Karin Garde, der er speciallæge i psykiatri.

- Selvfølgelig sker det igen, når regionerne ikke vil tage ansvaret for at prioritere de sygeste, siger Karin Garde.

Det er vanvittigt farligt ikke at have plads nok.

Karin Garde, speciallæge

Mere tid og ro til patienter

Speciallægen mener, at regionerne har svigtet og efterspørger mere tid og ro ved længere indlæggelser.

- Jeg ser en systematisk nedlæggelse af adgangen til tilstrækkeligt lange indlæggelser til de allersygeste, og det er helt overvejende mænd, som også ofte har et misbrug, og det bliver det ikke mindre farligt af, forklarer Karin Garde.

- Kriminaliteten stiger, og vi taler ikke om cykeltyverier. Det er drab, drabsforsøg og ildspåsættelse, fordi forbrydelserne udspringer af den syges måde at tænke på, føle sig forfulgt eller være domineret af kommanderende stemmer, fortsætter hun.

Læs også Ulykkelig drabssag: Stephanie Lose afviser at åbne flere sengepladser

Vanvittigt farligt

Den 48-årig drabsmand fra Svendborg var lige blevet udskrevet efter tre dages indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling.

Poul Skaaning, der er formand for foreningen for SIND Fyn, mener ikke, at den 48-årige skulle have været udskrevet så hurtigt, og det er Karin Garde enig i.

I 2014 bevilligede Folketinget 2,2 milliarder til psykiatrien. Ifølge regionernes formand, Bent Hansen, har det aldrig været meningen, at pengene skulle bruges til flere sengepladser og vamrehænder.  

- Det er en helt utrolig dumstædighed, fordi det er oplagt, at det er vanvittigt farligt ikke at have plads nok. Det er også noget, der får personalet til at rejse. Det er inhumant, siger Karin Garde.

Regions Syddanmarks regionrådsformand, Stephanie Lose (V), afviser, at Region Syddanmark ikke har fået forbedret psykiatrien for milliardbeløbet. 

Herunder kan du se en tidslinje over voldsomme sager på Fyn inden for de seneste år: