I det fynske folks tjeneste

Ulykkelig drabssag: Stephanie Lose afviser at åbne flere sengepladser

Efter drabet i Svendborg onsdag, hvor en psykisk syg 48-årig mand dræbte sin far, forklarer regionsrådsformand Stephanie Lose (V), hvordan pengene i psykiatrien bliver brugt.

- Vi har ikke "syltet" noget.

Sådan skriver Region Syddanmarks regionsrådsformand Stephanie Lose (V) på sin Facebook-profil, efter den fynske psykiatriordfører fra Venstre Jane Heitmann efterlyser en redegørelse for, hvordan de 2,2 milliarder kroner, regionerne har fået tilført til psykiatrien, er blevet brugt.

- Vi har svært ved at få øje på, at pengene er gået til flere senge og til flere varme hænder, så der har vi et detektivarbejde at gøre, og jeg er sikker på, at sundheds- og ældreministeren (Sophie Løhde fra Venstre, red.) er i dialog med regionerne i forhold til at få fulgt op på, hvor pengene er blevet af, siger Jane Heitmann til TV 2/FYN.

Efterlysningen fra den fynske politiker kommer dagen efter, en psykisk syg 48-årig mand knivdræber sin far i Svendborg - samme dag, han bliver udskrevet fra psykiatrisk afdeling.

I 2014 fik psykiatrien tilført 2,2 milliarder kroner frem til 2018. Heraf skulle 200 millioner kroner i 2015 og 300 millioner kroner i 2016 gå til at udbygge kapaciteten i psykiatrien.

Stephanie Lose skriver, at den aktuelle sag er dybt ulykkelig, men afviser, at Region Syddanmark ikke har fået forbedret psykiatrien for pengene.

Pengene er øremærket
Hun afviser også, at manglende senge er årsag til drabet, da sengene kun er i brug cirka 85 procent af tiden, og der dermed er sengepladser nok. Derfor forventer Stephanie Lose ikke, at Regions Syddanmark finder flere senge til psykiatrien.

Hun forklarer, at Region Syddanmark har fået bevilget 43 millioner kroner i 2015 og 65 millioner kroner om året fremefter ud af den samlede pulje på 2,2 milliarder kroner. De penge går ifølge regionsrådsformanden til drift i form af forløbskoordinatorer, opnormering af sengeafsnit og til at fastholde mål for udrednings- og behandlingsret.

Stephanie Lose understreger, at alle midler, regionen har fået, er dedikeret og øremærket til psykiatrien, og at Region Syddanmark massivt har investeret i kompetenceudvikling. I maj 2016 er der kommet 142 flere årsværk i psykiatrien i Syddanmark i forhold til maj 2014, skriver hun.

 

Svendborg-drabet

Onsdag eftermiddag klokken 13.44 knivdræber en 48-årig mand sin 74-årige far i Svendborg.

Gerningsmanden bliver samme eftermiddag anholdt og sigtet for drabet.

Den 48-årige mand bliver tre timer før drabet udskrevet fra psykiatrisk afdeling. Han har flere tidligere domme for vold og misbrug.

Torsdag erkender gerningsmanden at have dræbt sin far med fire knivstik i halsen og to i maven.

Den 48-årige mand varetægtsfængsles i fire uger i surrogat på Retspsykiatrisk Afdeling.