I det fynske folks tjeneste

Sprognævn kritiseres for at være illoyal mod regeringen

"Det hører ingen steder hjemme" og det er "upassende", når blandt andet Dansk Sprognævn bruger sin egen hjemmeside til at kritisere regeringens beslutning om at flytte nævnet til Bogense. Det mener flere politikere.

Sabine Kirchmeier, direktør i Dansk Sprognævn, mener ikke, at VLAK-regeringen har taget hensyn til synergieffekter og relationer, da det blev besluttet, at flytte nævnet til Bogense. Foto: TV 2

På hjemmesiderne for Dansk Sprognævn og Innovationsfonden udtrykkes kritik med udflytning af arbejdspladser.

Berørte chefer og medarbejdere må hjertens gerne udtrykke kritik af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser. Men det skal ikke ske via offentligt ejede hjemmesider. Det er illoyalt, siger konservativ ordfører.

Sådan lyder kritikken fra ordførere fra regeringspartierne Venstre og Konservative, skriver Kristeligt Dagblad.

Således kan man på Dansk Sprognævns hjemmeside læse, at ledelsen ikke er tilfreds med VLAK-regeringens beslutning om, at nævnet flyttes fra Frederiksberg til Bogense.

... når arbejdspladser flyttes ud i landet, føler man sig pludselig som et særligt offer.

Thomas Danielsen, Venstre

Sprognævnets direktør, Sabine Kirchmeier, skriver blandt andet, at hun godt forstår intentionen med flytningen, men at hun har svært ved  "at se den dybere mening i at flytte en institution som Dansk Sprognævn så langt væk fra de videnskabelige miljøer vi samarbejder med":

- Jeg er bange for, at det bliver en overordentlig vanskelig opgave at få et højt specialiseret forskningsmiljø som Sprognævnet til at fungere i Bogense, skriver Sabine Kirchmeier, og forventer at få en forklaring på de "faglige vurderinger der ligger til grund for beslutningen".

Hun anser det desuden som "et kæmpe problem" for nævnets afdeling for dansk tegnsprog, at der i Bogense og omegn ikke findes et tegnsprogsmiljø, som medarbejderne kan samarbejde med.

- Jeg kan se, at man ved flytningen af andre institutioner har taget hensyn til synergieffekter og relationer til andre institutioner, og jeg er meget forundret over, at der ikke er sket noget tilsvarende i vores tilfælde, skriver Sabine Kirchmeier.

Læs også Besked til københavnerne: Stop klynkeriet

Læs også Overblik: Sådan bliver 711 statslige arbejdspladser fordelt på Fyn

Innovationsfonden bruger også egen hjemmeside

Jens Maaløe, formand for Innovationsfonden, bruger ligeledes fondens hjemmeside til en lignende kritik og mener, at flytningen af fonden sandsynligvis vil betyde et farvel til mange af fondens erfarne og højt specialiserede medarbejdere:

- Dette tab af viden vil for en længere periode sætte Innovationsfondens arbejde under et stort pres, så vi risikerer, at vigtig samfundsudvikling bliver forsinket, skriver han.

De føler sig som særlige ofre

Men det er "upassende" at bruge offentlige hjemmesider til den slags ytringer, mener Thomas Danielsen, der er Venstres ordfører i forhold til udflytning af statslige arbejdspladser:
 
- Ingen har sat spørgsmålstegn ved det de gange, hvor man har centraliseret arbejdspladser og flyttet dem til København.

- Men når arbejdspladser flyttes ud i landet, føler man sig pludselig som et særligt offer. Det er i den grad upassende at påtage sig sådan en offerrolle og bruge en offentlig hjemmeside til politiske ytringer, siger Thomas Danielsen til Kristeligt Dagblad.

Også Konservatives ordfører på området, Anders Johansson, undrer sig over, at offentlige hjemmesider på den måde er blevet platform for en kritik af staten.

- Det hører ingen steder hjemme. Det er deres arbejdsgivere, staten, der har valgt at flytte arbejdspladser ud, og så må man være loyal, siger han til Kristeligt Dagblad.

Læs også Sprognævn: Uforståelig flytning til Bogense

Læs også Dansk Sprognævn vil ikke til Nordfyn: Borgmester svarer på kritik