I det fynske folks tjeneste

Politi: Stenkaster på Fyn beskyttes af en eller flere

150 personer har indvilget i dna-prøve. Politiet jagter fortsat den eller de mænd, der dræbte tysk turist.

00:38

Borgere er kommet med over 1.200 tip, efter at Fyns Politi for tre måneder siden rykkede ud med meldingen om, at en serieforbryder efter alt at dømme har begået et drab og forsøgt at dræbe andre tilfældige bilister på motorvejen. Video: Alexander Aagaard

En eller flere personer har besluttet at holde tæt om en stenkastende serieforbryder på Fyn - i hvert fald indtil videre. Det er en politichef overbevist om.

- Jeg kan ikke forstå, at man ikke vil hjælpe politiet, siger vicepolitiinspektør Per Lydiksen Laursen.

Borgere er kommet med over 1.200 tip, efter at Fyns Politi for tre måneder siden rykkede ud med meldingen om, at en serieforbryder efter alt at dømme har begået et drab og forsøgt at dræbe andre tilfældige bilister på motorvejen.

- Jeg er af den overbevisning, at nogen sidder med en viden, som man ikke er gået til politiet med, siger Per Lydiksen Laursen.

Læs også Fyns Politi stadig på bar bund: 1.100 tip tjekket i stenkastersag

Både via traditionelle medier og sociale medier er politiet ifølge Per Lydiksen Laursen nået meget bredt ud med sin appel om hjælp.

Sagen drejer sig blandt andet om drabet på en tysk kvinde i en bil i august 2016. Nelli Gosmann mistede livet, da der blev kastet en betonsten ned på den fynske motorvej fra en bro. Hendes mand blev hårdt kvæstet, mens deres barn ikke led fysisk overlast.

Samme gerningsmand kastede ifølge politiets mistanke en 40 kilo tung sten af granit ned mod trafikanter i september sidste år. Ingen blev ramt.

I efterforskningen, der har koncentreret sig om Tarup-området, indgår også andre sager.

Læs også Stenkast: Nu er der kommet "hemmeligt" kamera op på motorvejsbro

Politiet har dna-spor fra en dåse snustobak, og hidtil har cirka 150 personer indvilget i at give et såkaldt mundskrab, så deres dna kan blive sammenlignet med sporet, oplyser vicepolitiinspektøren.

- Vi har cirka 100 yderligere opgaver, vi er i gang med, siger han om opklaringsarbejdet.

I et forsøg på at få pågrebet den eller de skyldige har politiet endda lokket med en dusør. Der er tale om et beløb, som skulle være betydeligt, men politiet har ikke ønsket at være præcis.

- Mig bekendt er det første gang i nyere tid, at der via Fyns Politi er udlovet en dusør, har chefkonsulent Janne Svärd tidligere sagt.

05:05 Luk video

STENKAST FRA FYNSKE MOTORVEJSBROER

 • 31. januar 2016: En bil med en tysk turist bliver ramt af en sten, der kastes ned fra en motorvejsbro. Ingen kommer til skade.
   
 • Samme aften bliver en betonflise kastet ned over en familiebil samme sted. Moren i bilen får en hovedskade, mens børnene og faren slipper uden skader. Begge hændelser finder sted ved motorvejsbroen Langesøvej på Fynske Motorvej.
   
 • 20. august 2016: En sten på størrelse med en knytnæve kastes ned på ringvejen ved Seden nordøst for Odense. Bilisten slipper for skrammer.
   
 • 21. august 2016: En 33-årig tysk mor omkommer, da blandt andet en 30 og 9,5 kilo tung betonflise kastes ned fra motorvejsbroen ved Langesøvej. Hendes 36-årige mand kommer alvorligt til skade, mens deres femårige søn er uskadt.
   
 • 9. september 2017: En 40 kilo tung sten bliver kastet ned på motorvejen fra en bro ved afkørsel 53 og 54 ved Odense. Ingen bliver ramt. Politiet anser hændelsen som et bevidst forsøg på manddrab.
   
 • 20. december 2017: To biler beskadiges, men ingen kommer til skade, da en eller flere gerningsmænd kaster sten ned fra en bro på Fynske Motorvej mellem afkørsel 53 og 54 omkring Odense.