I det fynske folks tjeneste

Hornemann: Håbet om politiskolen lever, men det er spinkelt

Selvom regeringen har bøjet sig og går efter at placere en ny politiskole i eksisterende bygninger i Vestdanmark, tror Svendborgs borgmester stadig ikke på, at Svendborg får den.

01:41

Det er den forhenværende AMU-skole, som Svendborg Kommune har foreslået som ny vestdansk politiskole Video: Andreas Hedelund Jørgensen

Det er den forhenværende AMU-skole, som Svendborg Kommune har foreslået som ny vestdansk politiskole Foto: Andreas Hedelund Jørgensen

1 af 2

Borgmester Lars Erik Hornemann, Venstre, hæfter sig ved to ting, som han bygger sin skepsis på:

I en rapport peger Rigspolitiet på Vejle, Skanderborg og Holstebro, hvis den ny politiskole skal placeres i eksisterende bygninger, som regeringen nu lægger op til, efter at de har droppet nybyggeri i Herning.

Den rapport har politikerne i forligskredsen blåstemplet, mener Lars Erik Hornemann.

- Det gælder også politikere med lokalt afsæt, såsom Socialdemokratiets retsordfører (Trine Bramsen, red). Dermed har de accepteret, at skolen ikke skal placeres på Fyn, siger borgmesteren.

Han mener, at det er op til folketingspolitikerne at bringe Svendborg i spil, selvom Rigspolitiet og Bygningsstyrelsen ikke har besøgt AMU-skolen, som er kommunens tilbud.

Men han tvivler meget på, at det sker:

- Det ville være fantastisk, hvis det skete; men jeg har ikke meget at have håbet i, siger han. 

 

FAKTA: RIGSPOLITIETS ANBEFALINGER

 • Rigspolitiet har i en rapport vurderet mulighederne for at etablere en ny politiskole vest for Storebælt i en eksisterende bygning.
 • Flere kommuner har budt ind med bygninger, der eventuelt kunne huse skolen. Også mulige byggegrunde er blevet anbefalet.
 • Rigspolitiet konkluderer, at det vil være muligt at benytte en eksisterende bygning, men at en ny vil sikre de bedste rammer for uddannelsen.
 • Bliver det ikke et nyt byggeri, anbefaler Rigspolitiet tre konkrete bygninger i henholdsvis Vejle, Skanderborg og Holstebro.
 • I Rigspolitiets analyse står der, at der skal foretages store ombygninger for at gøre de eksisterende bygninger klar.
 • Derfor vurderer Rigspolitiet, at etableringstiden for et nybyggeri generelt ikke er længere end for til- og/eller ombygninger på de anførte ejendomme.
 • Etableringstiden for et nybyggeri (38 måneder) vil ikke være længere end tiden for om- og/eller tilbygninger på de anførte ejendomme (40-54 måneder).
 • Undtagelsen er dog Holstebro, der har en bygning, som ifølge Rigspolitiet kan være klar 11 måneder hurtigere end nybyggeri. Estimeret ombygningstid på cirka 27 måneder.
 • Hernings borgmester, Lars Krarup (V), har udtalt, at Herning kan have en nybygget skole parat i løbet af 22 måneder.
 Kilde: Rigspolitiet /ritzau

 

FAKTA: 32 KOMMUNER HAR BUDT IND PÅ NY POLITISKOLE

 Her er fakta over, hvilke kommuner der gerne vil huse den nye politiskole:
 •  32 kommuner har budt sig til.
 •  45 ejendomme og 29 byggegrunde fordelt på de 32 kommuner er i spil.
De 32 kommuner er:
Brønderslev, Esbjerg, Favrskov, Fredericia, Frederikshavn, Haderslev, Herning, Hjørring, Holstebro, Horsens, Ikast-Brande, Jammerbugt, Kolding, Mariagerfjord, Nyborg, Odense, Randers, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Struer, Svendborg, Sønderborg, Varde, Vejen, Vejle, Vesthimmerland, Viborg, Aabenraa, Aalborg og Aarhus.
 Kilder: Rigspolitiet/ritzau

 

 OVERBLIK: DEN SVÆRE PLACERING AF DEN NYE POLITISKOLE

November 2015:
Som en del af aftalen for politiets økonomi frem mod 2019 aftaler Venstre-regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative at oprette en ny politiskole i Vestdanmark i 2018.
Optaget på politiuddannelsen skal fordobles med omkring 900 personer til i alt 1830 politielever.
Der afsættes i alt 100 millioner kroner.
I alt 32 kommuner ønsker at huse den nye politiskole.

5. november 2016:
Rigspolitiet har i en rapport vurderet mulighederne for at etablere en politiskole vest for Storebælt.
Konklusionen lyder, at det vil være muligt at benytte en eksisterende bygning, men at en ny vil sikre bedre rammer.
Bliver det ikke et nybyggeri, anbefaler Rigspolitiet tre konkrete bygninger i henholdsvis Vejle, Skanderborg og Holstebro.

9. november 2016:
Daværende justitsminister Søren Pind (V) meddeler, at regeringen agter at placere en nybygget politiskole i Herning. S og DF kritiserer beslutningen og kræver, at sagen drøftes i forligskredsen.

27. november 2016:
VLAK-regeringen har i sit regeringsgrundlag skrevet ind, at den nye politiskole skal bygges op fra bunden i Herning. S og DF fastholder kritikken.

19. januar 2017:
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) melder ud, at regeringen er klar til at droppe sit krav om, at den nye politiskole skal placeres i Herning.
Han fastholder dog, at skolen skal være et nybyggeri.
Partierne bag aftalen indkaldes til nye forhandlinger 23. januar.

Kilde: ritzau

 

01:49

Trine Bramsen: Det vigtigste er at få en ny politiskole - ikke så meget hvor den skal ligge

Luk video