19-årige Annas film skal få dig til at forstå unges kamp: - Det bliver svært, hvis det er 'dem' mod 'os'

En misset studenterhue, en akavet fødselsdagsgave fra mormor og grafitti på Svendborg  Rådhus. 

Det er tre ingredienser i den kortfilm, som 19-årige Anna van Deurs fra Thurø er ved at instruere. Hun har lige nu sabbatår, hvor hun bruger det meste af sin tid på filmen 'Klimakrigeren'. 

quote Det er som om, der er et råb om hjælp fra den unge generation

Anna van Deurs, 19 år, filminstruktør, Thurø

Hendes mål med filmen er at starte en samtale mellem de unge og ældre generationer. For lige nu er der stor forskel på, hvordan generationerne ser på klimakampen.

- Jeg synes, det bliver en dårlig ting, hvis det bliver et ’dem mod os’, fordi så bliver det meget svært at snakke sammen og svært at lytte til hinanden.

Om filmen

Du kan se hele Bemærks videointerview med Anna van Deurs i bunden af artiklen.

Startede med 'fuld klimaaktivist'

Idéen til filmen opstår til en fest, hvor Anna sidder over for en 'fuld klimaaktivist', der kigger hende i øjnene og begynder at tale om at tage gidsler eller gøre noget andet drastisk, så politikerne lytter.

quote - Det er et virkelig stort ansvar at bære at skulle redde klodens fremtid, og det bliver vi altså nødt til at gøre sammen

Anna van Deurs, 19 år, filminstruktør, Thurø

Anna har selv været til klimademonstrationer, men udelukkende på fredelig vis.

- Jeg begynder at blive skræmt, for jeg kan godt spejle frustrationen, men jeg begynder også at tænke: "Okay, er det virkelig dér vores generation er? Er vi virkelig så svigtede, at vi er nået dertil?"

Filmen handler om den unge gymnasieelev Liv, der med Annas ord bliver 'radikaliseret i klimaets navn'. Liv lægger alt sin tid i klimakampen, så selvom hun afleverer alle sine afleveringer, så bliver hun smidt ud to måneder før, hun skal have sin studenterhue.

Herfra begynder Liv at sætte sin straffeattest og identitet på spil, da borgmesteren i filmen dropper de vindmølleplaner, som de to ellers begge havde arbejdet for.

Her ses filmens hovedperson, Liv, under en af scenerne i filmen Klimakrigeren.
Her ses filmens hovedperson, Liv, under en af scenerne i filmen Klimakrigeren.
Foto: Sofie Kirkegaard Øritsland & Natacha Djervad Danielsen

Når det bliver nært, bliver det svært 

Historien foregår i Svendborg og er optaget her og på Thurø. Det har været et mål for Anna at kigge ned i, hvornår klimakampen bliver svær. 

- Lige så snart det bliver konkrete ting, som for eksempel at sætte vindmøller op, så kommer der alle de her problematikker. For hvor skal de så stå henne, og skal de så stå i min baghave? Det er der måske ikke nogen, der har lyst til, fordi de larmer.

I filmen føler hovedpersonen sig svigtet af 'de voksne'. Det er et generelt billede, som vi bør tale om, mener Anna van Deurs. 

- Der er helt klart et behov her. For jeg synes, jeg begynder at se nogle unge mennesker, der virkelig begynder at blive frustrerede over, at der ikke er en voksen, der hjælper. 

Optagelse af filmen Klimakrigeren
Foto: Sofie Kirkegaard Øritsland & Natacha Djervad Danielsen

Må ikke blive 'dem' mod 'os'

Derfor vil hun og holdet bag filmen gerne starte en samtale mellem generationerne. For der er stor forskel på, hvor opmærksomme generationerne er på klimakampen, påpeger Anna.

- Det er jo altid den unge generation, der skal føre tingene videre. Så der ligger nok et andet pres der. Vi vil sætte gang i en dialog om den klimaangst.

quote - Hvis man begynder at lytte som idealisten Liv, så er mormor jo en af de onde

Anna van Deurs, 19 år, filminstruktør, Thurø

Filmen er især målrettet klimaaktivister, deres forældre - og bedsteforældre. Og for at bygge bro mellem generationerne, bruger filmen tid på scener, hvor hovedpersonen Liv er i selskab med sin familie.  

For eksempel er der en fødselsdagsscene, hvor mormoren giver hovedpersonen Liv flybilletter til at komme over at besøge hende i sit sommerhus i Spanien.

Foto fra optagelserne til scenen i filmen, hvor hovedpersonen Liv får en flybillet i gave af sin mormor. En situation som Anna van Deurs fik inspiration til efter at have læst en artikel om unges ambivalens over klimabelastende gaver
Foto fra optagelserne til scenen i filmen, hvor hovedpersonen Liv får en flybillet i gave af sin mormor. En situation som Anna van Deurs fik inspiration til efter at have læst en artikel om unges ambivalens over klimabelastende gaver
Foto: Fra 'Klimakrigeren' (Mads Valdemar Rønde)

- Hvis man lytter som barnebarnet Liv, så kan hun jo nok godt se, at det er jo en kærlighedserklæring, og at mormor mener det godt, siger Anna van Deurs om scenen. 

- Men hvis man begynder at lytte som idealisten Liv, så er mormor jo en af de onde, fordi hun er med til at udlede CO2.

Filmcrew på kortfilmen Klimakrigeren
Foto: Sofie Kirkegaard Øritsland & Natacha Djervad Danielsen

Genbrugskostumer og vegetarmad på filmsettet

Med øje for filmens tema og målgruppe har det været vigtigt for holdet bag, at selve produktionen også foregår bæredygtigt.

Filmen arbejder med at følge verdensmål 12 og 13 i produktionen og har blandt andet en klimaansvarlig, der står for vegetarmad, elbil og at skaffe genbrugskostumer. 

- Vi har i hvert fald prøvet for at optimere, at den også går ud og gør en forskel, ved at producere den bæredygtigt.

Filmen er efter planen færdig til november. Til august skal filmholdet på Svend Filmfest for at dele ud af deres erfaringer med at lave bæredygtig filmproduktion. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.