700 unge diskuterede demokrati og politiske dilemmaer i Ollerup

Demokratifestivalen i Ollerup havde samlet 700 unge til en dag, hvor der var fokus på demokrati, samtale og ungeinvolvering.

Igen i år står de fire frie skoler i Ollerup, Den Frie Lærerskole, Gymnastikhøjskolen i Ollerup, Ollerup Efterskole og Ollerup Friskole bag demokratifestivalen. 

Torsdag stod der ungedag på programmet. Samtlige 8. klasser i Svendborg Kommune, en række efterskoler og deltagere fra højskolen i Ollerup var inviteret. I alt var 700 unge samlet til en slags ungdommens folkemøde.

Det er tredie år i træk, at de fire frie skoler i Ollerup inviterer unge til at diskutere poltik og demokrati. Socialdemokraternes borgmesterkandidat i Svendborg, Bo Hansen, åbnede dagens arrangement. 

Borgmesterkandidat i Svendborg Bo Hansen (S) åbnede demokratifestivalen for de unge.
Borgmesterkandidat i Svendborg Bo Hansen (S) åbnede demokratifestivalen for de unge.
Foto: Pernille Gram

- Det er fuldstændig fantastisk for sådan en som mig at komme. Jeg synes også, at der er behov for det. Den politiske og demokratiske samtale synes jeg er lidt udfordret i vores samfund, og jeg tror det bedste vi kan gøre, det er netop at starte her, ret tidligt, med at give de unge mulighed for at kigge ind i ungdomspolitikeres hverdag, give dem mulighed for at besøge de her workshops. Og så håber jeg i al beskedenhed, at de bliver stærkere til at kommunikere med hinanden end den voksne generation, sagde Bo Hansen efter åbningen.

Store problemstillinger
De unge skulle deltage i forskellige workshops, der alle havde den fælles overskrift Hvor går grænsen? Emner som den aktuelle flygtningekrise i Europa, bæredygtighed og vækst og den sociale ulighed i Danmark og i verden skulle endevendes af eleverne.

Laura Aaen fra 8. klasse på Ollerup Friskole var en af dagens deltagere. Hendes skole fik at vide, at de skulle deltage, men hun følte sig ikke tvunget med som deltager.

-  Selve arrangementet i dag, det har jeg det fint med. Vi fik det at vide i starten af året, og jeg har egentlig gået og glædet mig til det lige siden, så jeg synes, det er sjovt. Men selve demokratifestivalen på mandag ser jeg også som en sjov ting. Jeg føler mig ikke tvunget til det, jeg føler, at det er noget, jeg egentlig gerne vil, sagde Laura Aaen og tilføjede, at hun også glædede sig til at høre folks forskellige meninger og diskutere med de andre deltagere.

Det syntes de unge
TV 2/FYN spurgte nogle af deltagerne fra Nymarkskolen i Svendborg, hvilke samfundsemner der optog dem mest.

- Det er nok den globale opvarmning, fordi det er vigtigt at vi ikke pludselig står i vand til knæene, sagde Kasper Johansen.

- Det er nok kontanthjælp. Jeg synes, det er vigtigt, at alle har lige muligheder for at få penge i samfundet, sagde Eigil Hovedskou Christensen. 

 -  Alt med flygtninge. Jeg synes, det er meget spændende. Det er en god diskussion at have, om der skal mange eller få ind, og hvad det vil gøre for samfundet, sagde Valdemar Jørgensen.

Festen fortsætter
Der er demokratifestival igen grundlovsdag, mandag den 5. juni, hvor der er grundlovsfest med flere lokale politikere og medlemmer af Folketinget.

Du kan se programmet for demokratifestivalen her 

 

 

Oversigt

    Oversigt