Ærøsund sænkes 5. oktober

Engang var Ærøsund fast bindeled mellem Ærø og Svendborg. Men snart skal den gamle færge ud på sin sidste rejse, og vil kun få besøg af mennesker iført dykkerudstyr.

Den 15. august 1999 sejlede Ærøsund sine sidste ture mellem Ærøskøbing og Svendborg efter at have sejlet i det sydfynske øhav siden 1960. Lige nu ligger den til kaj ved Frederiksøen i Svendborg som et spøgelsesskib.

- Det har været længe undervejs, men nu nærmer vi os kulminationen på projektet, siger Jens Øyås Møller, der har været projektleder de sidste to et halvt år.

Al elektronik, inventar, motor og og mekaniske dele er gennem de seneste seks uger systematisk blevet fjernet, så Ærøsund kan sænkes ned på havbunden ud for Ballen som et kunstigt rev til glæde for dykkere og dyreliv.

- Det har jeg det rigtigt godt med, for den afskallede færge viser, hvor gode vi har været til gøre den klar som en kunstigt rev, siger Jens Øyås Møller.

Kampen for at få lov til at sænke Ærøsund har taget to år, men det har været det hele værd, mener projektlederen.

- Svendborg får en fantastisk attraktion. Det bliver en naturpark på havets bund, hvor skroget bliver dækket med muslinger, anemoner og tang. Det kommer hele byen til gode, siger Jens Øyås Møller.

5. oktober sejler Ærøsund så ud på sin sidste sejlads, og vil blive sænket 600 meter fra 10 km sydvest for Svendborg. Sænkningen vil foregå i tidsrummet kl.13.45-14.45.