Alle SKATs medarbejdere flyttes fra Svendborg

Først skulle SKAT i Svendborg nedlægges, så blev afdelingen reddet, og nu skal alle medarbejderne flyttes til afdelinger andre steder i landet.

- Der er megen utryghed, og der er også nogle, der har det rigtig skidt, fortæller tillidsrepræsentant Peter Jørgensen. 

I torsdags fik de 80 til 100 skattemedarbejdere i Svendborg at vide, at deres arbejdspladser i fremtiden enten vil ligge i Odense, Middelfart, Horsens, Randers, Ribe eller Næstved. En melding der kom bag på alle medarbejderne. De første arbejdspladser flyttes omkring 1. juni 2018, mens andre arbejdspladser først skal flyttes i 2019 og 2020. 

- De havde ikke drømt om det her. De havde ikke drømt om, at hele Svendborg skulle væk, siger Peter Jørgensen. 

Der var ellers lige kommet ro på skatteafdeling i Svendborg, efter regeringen i sommer annullerede planerne om lukningen af afdelingen, som har været truet siden 2014. I sommer præsenterede regeringen den nye plan for SKAT, som betyder, at den nuværende organisation bliver erstattet af syv faglige styrelser, hvoraf fem af styrelserne placeres udenfor København. 

- Vi har argumenteret for, at vi har to afdelinger med stor faglighed, og det, troede vi, var begrundelsen for at vi skulle blive i Svendborg. Og nu sender de bare de to afdelinger til Odense og Ribe, konstaterer Peter Jørgensen. 

I Svendborg sidder medarbejderne blandt andet med værdipapirer, årsopgørelser på alle borgere i hele Danmark og såkaldte bindende svar. 

- Jeg tror da, at nogle af dem flytter med til Odense, men det er nok ikke alle, der gør det. Så der er nogle få, der sidder med en stor kompetence på et specifikt område, som forsvinder, siger Peter Jørgensen. 

Flytningen af de 80 til 100 medarbejdere, betyder ikke, at SKAT ikke længere skal have medarbejdere i byen. Fremadrettet vil bygningerne rumme SKATs kundecenter, hvor der også vil være cirka 100 medarbejdere. 

Stadig håb om flere skattearbejdspladser

Både den nuværende og den kommende borgmester mener, at det er trist for de medarbejdere, der rammes af flytningen. 

- Beslutningen handler for mig om de mennesker, det går ud over, og at det er beklageligt, at de har levet så omtumlet et arbejdsliv det seneste års tid, forklarer Bo Hansen (A). 

- At det rammer så enormt hårdt, det overskygger vores umiddelbare glæde ved at vi fik lov til at bevare vores skattecenter tidligere på året, siger borgmester Lars Erik Hornemann (V). 

Flytningen af de 80 til 100 medarbejderne ændrer dog ikke ved forventningerne til, at SKAT stadig er et af de områder, der kunne sikre Svendborg del i udflytning af statslige arbejdspladser. 

- Der er jo plads til endnu flere skattemedarbejdere. Om den her nye funktion så gør det mere realistisk, at vi faktisk får flere arbejdspladser, det er det, vi skal forsøge at få afklaret i de kommende dage, siger Lars Erik Hornemann. 

Men spænder en fastlæggelse af et kundecenter ikke ben for flere arbejdspladser? 

- Det kan jeg jo ikke vide. Hvad omfang og størrelse skal det have? Hvilke andre funktioner kunne give mening at have i forbindelse med det? Om det åbner nogle nye muligheder, det skal vi have afklaret. Og det håber jeg da, at det gør, så vi samlet set ender med endnu flere arbejdspladser, end vi har i dag, svarer Lars Erik Hornemann. 

Det var planen, at anden runde af udflytningen statslige arbejdspladser skulle præsenteres inden jul, men det bliver ikke før januar. Det skyldes, at der stadig er uenigheder mellem regeringen og Dansk Folkeparti om de øvrige punkter på finansloven vedrørende skattelettelser og udlændingepolitikken. 

Ikke den rigtige måde at gøre det på

Tillidsmand Peter Jørgensen mener, at flere af de nuværende medarbejder måske vil søge nogle af de jobs, der opstår i forbindelse med kundecenteret. Han mener dog ikke, at styrkelsen af SKAT sker på den rigtige måde. 

- Folk sidder med nogle kompetencer, som de har opnået over lang tid, så man oplærer ikke nye folk på et par måneder. 

Og der skal uddannes rigtig mange nye medarbejdere indenfor SKAT de kommende år. Cirka 2300 medarbejdere går nemlig på pension frem mod 2021, skriver SKAT i en pressemedelelse. Etableringen af de syv nye styrelser betyder, at 1000 til 1400 medarbejdere reelt vil skulle flytte med deres stilling. Derfor anslår SKAT, at der skal rekrutteres ca. 3.300 personer frem mod 2021. 

Synes du, det er den rigtige måde, det bliver gjort på?

Nej, det synes jeg absolut ikke, siger Peter Jørgersen og tilføjer: 

- Vi har haft et hus, hvor der har siddet folk med mange forskellige spidskompetencer. Når man samler de kompetencer færre steder, så bliver det sværere at bruge hinanden. Man løser mange ting, og man lærer en masse, når man har forskellige folk med forskellige kompetencer siddende i huset. Og dem splitter man så for alle vinde. 

 

Oversigt

    Oversigt