Analyse: DF parat til rød borgmester

Dansk Folkeparti kan komme til at spille en nøglerolle, når stemmerne er talt op og konstitueringsforhandlingerne går i gang.

Dansk Folkeparti's spidskandidat, Dorthe Ullemose, bryder sig ikke om, at man siger det højt: At en stemme på DF er en stemme på socialdemokraten Bo Hansen som ny borgmester.

Selv siger hun, at en stemme på Dansk Folkeparti hverken er en stemme på en blå eller en rød borgmester.

I brede politiske kredse i Svendborg er det dog den klare opfattelse, at Ullemose i den forløbne periode har  oparbejdet et så dårligt  forhold til den nuværende V-borgmester Lars Erik Hornemann, at hun formentlig allerede har besluttet sig for at pege på Bo Hansen og gøre ham til borgmester, selv om der skulle være et blåt flertal i byrådet, når stemmerne er talt op.

 
 

Holder teorien er der lagt op til "vagtskifte" i Svendborg. 

S flirter også med DF

I 2013 vandt Lars Erik Hornemann borgmesterkæden, men han tabte valget. Både han og den daværende socialdemokratiske borgmesterkandidat Curt Sørensen fik en syngende øretæve af vælgerne.

Nu har Socialdemokraterne fået ny spids, og afløseren Bo Hansen har sat alt ind på at blive den nye borgmester. Om nødvendigt med hjælp fra Dansk Folkeparti.

Bo Hansen, borgmesterkandidat i Svendborg
Bo Hansen, borgmesterkandidat i Svendborg

S-rygterne fortæller, at Dorthe Ullemose så kan få lov at gøre ham til borgmester, - så han til gengæld på den lange bane kan køre hende ud på et politisk sidespor. Indflydelse til DF er så den pris, der på den korte bane må betales, så socialdemokraterne med borgmestereffekten i ryggen igen kan sætte sig på magten i den sydfynske hovedstad de næste to-tre perioder. 

quote En del af Bo Hansens bagland kan nemlig ikke døje Dorthe Ullemose's stil og hendes meget skarpe retorik på især udlændingeområdet.

 

En del af Bo Hansens bagland kan nemlig ikke døje Dorthe Ullemose's stil og hendes meget skarpe retorik på især udlændingeområdet. Men de har valgt at holde kæft og lade som om, at de ikke hører det. Nu gælder det om at stå på god fod med DF's spidskandidat, og så ellers forsøge at forklare vælgerne, at hun kun får indflydelse på nogle af de bløde velfærdsområder, hvor der i forvejen er fælles tankegods.

Enhedslisten siger fra

Men Enhedslistens Jesper Kiel har allerede meldt klart ud, at hans parti under ingen omstændigheder vil pege på Bo Hansen som ny borgmester, hvis DF bliver en del af konstitueringen. 

- En rød borgmester i et byråd med borgerligt flertal vil bare blive en lus mellem to blå negle, siger Jesper Kiel.

Anderledes er tonerne fra SF og Tværsocialistisk Liste. De  kan godt kan se sig selv i en konstituering med Dansk Folkeparti. 

quote Alene tanken om et samarbejde med DF i den by, hvor venstrefløjen har haft stærke ideologiske rødder siden begyndelsen af 70-erne, være lige netop den begrundelse, som gør at de flytter deres kryds til Enhedslisten

 

Spørgsmålet er så, hvordan deres vælgere reagerer. I hvert fald kan alene tanken om et samarbejde med DF i den by, hvor venstrefløjen har haft stærke ideologiske rødder siden begyndelsen af 70-erne, være lige netop den begrundelse, som gør at nogle af dem flytter deres kryds til Enhedslisten, der i forvejen står meget stærkt i Svendborg.

Og uden Enhedslistens fem, måske seks mandater, bliver det sværere for Bo Hansen at få et flertal sammen med DF.

Stadig håb for Hornemann

Når stemmerne er talt op på valgaftenen, kan det derfor alligevel godt ende med, at  Lars Erik Hornemann tager en ny periode som borgmester.

Eller bliver det den konservative Henrik Nielsen, som denne gang kan samle et bredt politisk flertal? Ved sidste valg fik han tilbudt borgmesterposten af rød blok, men takkede nej, fordi han allerede havde indgået en aftale med blå blok.

quote Håbet er, at roen igen kan sænke sig over den sydfynske hovedstad, hvor Venstre siden valget i 2013 har haft svært ved at få etableret et tillidsfuldt samarbejde

 

Under alle omstændigheder er der blandt mange politikere en fælles forståelse af, at der er behov for en bred konstituering hen over midten.

Håbet er, at roen derved kan sænke sig over den sydfynske hovedstad, hvor Venstre siden valget i 2013 har haft svært ved at etablere et nært, tillidsfuldt samarbejde med nogle af samarbejdspartnerne fra den smalle konstitueringsaftale i 2013.

Derfor kommer vi nok til at se en bred konstituering efter valget, uanset hvem der vinder. 

 

Oversigt

    Oversigt