Andreas og Emil vil sætte Svendborg på senneps-kortet

To venner købte spontant en sennepsfabrik i 2019. Nu sætter de fart og ambitioner på produktionen.

Der er noget, der klinger af historie, når man siger navnet Svendborg Sennepsfabrik.

Om ikke andet så holder den unge fabrik til i de gamle bygninger på Rødsledsvej, der hvor Svendborg Konservesfabrik sidst i 1940'erne lå, og hvor senere Svendborg Vinkompagni kom til.

Den gang blev der brygget og puttet i dåser. I dag putter vennerne Andreas Cæsar og Emil Lyders sennep i krukker.

De to har kendt hinanden længe. Venskabet begyndte på efterskolen i Nr. Aaby, og det venskab skal formentlig for alvor stå sin prøve.

Svendborg Sennepsfabrik skal nemlig vokse, og i første omgang stopper Andreas Cæsar som projektchef og går fuld tid ind for at satse på sennep. Emil Lyders vil fortsat være en del af fabrikken, men fortsætter med sin virksomhed som fotograf, baseret i København.

Totalt Pippi Langstrømpe

Det pudsige ved den fordeling er, at Andreas Cæsar slet ikke kunne lide sennep, da vennerne fik smag for at eksperimentere med sennepsfrø, eddike, vand og salt og måske lidt sukker og sikkert også krydderier.

Det var i 2019, men når Emil Lyders og Andreas Cæsar i dag åbner dørene til den gamle vin- og spritfabrik kan man fornemme ambitionerne om noget større.

Der er i hvert fald plads til mere i lokalerne, mens sennepseventyret begyndte ved en tilfældighed.

- Livet slår nogen gange nogle sving. Jeg er fotograf og var ude at lave en opgave sammen med Andreas, hvor vi besøgte Michael, som havde det før. Andreas kan godt lide at snakke og den snak endte ud i, at sennepsdelen skulle sælges fra, fortæller Emil Lyders.


Tanken om sennep kunne ikke slippe vennerne, så på vej tilbage mod Fyn blev der taget en rask beslutning.

- Det er totalt Pippi Langstrømpe. Sennep det har vi ingen forudsætninger for at lave, men det kan vi da sikkert finde ud af, hvis vi øver os, tilføjer Emil Lyders.

Berta er hjertet

Ikke nok med at Andreas Cæsar nu gladeligt spiser alle fabrikkens senneps-varianter, så er øvetiden for længst overstået. Der skal fremover kværnes endnu flere sennepskorn i Berta, som vennerne har døbt senneps-kværnen.

- Berta er hjertet i produktionen. Det er her, hvor vi bestemmer om det skal være en grov sennep eller en en fint sennep.

Svendborg Senneps producerer blandt andet sennep med cognac, whisky og mjød og kan købes i nogle specialbutikker og i fabrikken egen webshop.

De næste år sættes Berta så på overarbejde, og skal støtte de to venner i at gøre sennep til en levevej.

Til at hjælpe ambitionerne på vej har Svendborg Sennepsfabrik modtaget 71.346 kroner i støtte fra EU via LAG SØM, som blandt andet står bag lokal erhvervsfremme.

De penge skal blandt andet være nøglen til at udvide produktionen.

Oversigt

    Oversigt