Badelande ved de danske kyster kan ende halvtomme

Eksperter sår tvivl om, hvorvidt der vil komme så mange turister til de nye kystprojekter, som kommunerne håber.

 1,7 millioner ekstra overnattende gæster hvert år. Så mange turister forventer kommunerne at kunne tiltrække med de ti nye kystnære projekter. Herunder Øhavscenter Christiansminde i Svendborg Kommune.

Men kommunerne har ikke kunnet tage højde for i deres beregninger, hvor mange turister de øvrige projekter vil tiltrække, og eksperter frygter, at der vil stå halvtomme badelande ved kysterne.

Det skriver BT torsdag.

 - Jeg har set på flere af projekterne, som jeg mener har nogle alt for optimistiske forventninger, siger professor og centerleder ved Center for Landdistriktsforskning Anne-Mette Hjalager.

 I deres ansøgninger til regeringen har de ti kommuner angivet, hvor mange turister de forventer, byggeprojekterne vil tiltrække. Af gode grunde har de ikke taget højde for de andre projekter, der dengang endnu ikke var godkendt.
 

Ved Søndervig skal Nordens største badeland opføres, på Møn skal bygges et vandland i ti etager, og også på Nordals bliver der opført et vandland. De tre projekter forventer 1,6 millioner overnatninger.
 

- Jeg kan godt tvivle på, om de store projekter kan tiltrække så mange nye turister, siger Lene Feldthus Andersen, der er direktør i Regional- og Turismeforskning og påpeger, at tyske turister især søger naturoplevelser.

 Professor i turisme ved Syddansk Universitet Janne Liburd mener ikke, at regeringen har lavet nok forarbejde og undersøgt markedet tilstrækkeligt grundigt.

 - Så vi risikerer at stå i en situation om måske allerede tre eller fem år, hvor vi står med nogle halvtomme markante bygninger i vores smukke kystområder

 - Så vi risikerer at stå i en situation om måske allerede tre eller fem år, hvor vi står med nogle halvtomme markante bygninger i vores smukke kystområder, siger professoren.

Det var nu tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), som præsenterede de ti projekter i efteråret.

I regeringens vækstudspil, "Vækst i Danmark", er der åbnet for 15 nye mulige projekter.

 Her kan du se de ti projekter.

  * Søndervig Feriepark i Ringkøbing-Skjern Kommune: 500 feriehuse, Nordeuropas største badeland, fællesfaciliteter og wellness-faciliteter.

 * Aquapark Møn i Vordingborg Kommune: Et ferie- og oplevelsescenter samt en ferieboligbebyggelse på op til 500 enheder på den gamle sukkerfabrik.

 * Nordals Ferieresort i Sønderborg Kommune: To hoteller, op til 400 ferieboliger, to campingpladser, vandoplevelser, marina med 100 bådpladser, butikker og restauranter og stisystemer.

 * Safari Lodge Knuthenborg i Lolland Kommune: 200 tematiserede overnatningsenheder og dertil hørende konference- og spisefaciliteter i tilknytning til Knuthenborg Safaripark.

 * Besøgscenter ved Stevns Klint i Stevns Kommune: Besøgscenter om Stevns Klint, der er udpeget som Unesco Verdensarv. Desuden naturlegeplads, stier og nye trapper.

 * Blåvand Strandpark i Varde Kommune: Wellness-faciliteter, 50 luksusferielejligheder og restaurant samt en naturpromenade mellem Blåvand Strandpark og Hvidbjerg Strand.

 * Løkken Klithotel i Hjørring Kommune: Nedslidt hotel erstattes af et nyt med 34 værelser. Derudover konferencefaciliteter, restaurant og udsigtsplatform i klitterne.

 * Øhavscenter Christiansminde i Svendborg Kommune: Hotelværelser bygget ind i terrænet, cykelsti og promenade.

 * New Nordic Coast i Gribskov Kommune: Nyt strandhotel, strandmole med havbad.

 * Strandliv Fjellerup i Norddjurs Kommune: Byggeri med fokus på leg, læring og sport langs Fjellerup Strands 2,5 kilometer kyststrækning.