Blåt budgetforlig i Svendborg

De borgerlige partier i Svendborg indgik lørdag forlig om budgettet for 2015. Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Liste T står uden for budgetforliget.

De seneste år har et bredt flertal i Svendborg Byråd stået bag kommunens budget, men næste års budget har kun støtte fra 17 medlemmer i byrådet. Hele venstrefløjen står uden for forliget.

- Socialdemokraterne og venstrefløjen ønskede ikke at føre en fornuftig økonomisk politik videre, og derfor kunne vi desværre ikke blive enige, siger borgmester Lars Erik Hornemann(V).

Socialdemokraterne mener dog ikke, at de borgerlige har vist vilje til at skabe et bredt flertal.

- Det er kedeligt, at borgmesteren ikke kan skaffe et bredt flertal og fortsætter blokpolitikken. Vi blev nærmest smidt ud af borgmesteren, da vi var uenige om de økonomiske rammer, siger siger Bo Hansen fra Socialdemokraterne i Svendborg.

Forliget betyder, at skatten forbliver uændret i Svendborg, men forligspartierne vil dog undersøge muligheden for at nedsætte skatten med 0,1 procent de kommende år.

Samtidig skal administrationen slankes og alle medarbejdere og afdelinger skal nå et effektiviseringsmål på en procent. Det betyder, at der skal spare 16 millioner i 2015 og 23 millioner om året i 2016, 2017 og 2018.

Det bliver dyrere at sende børn i SFO, men prisstigningen bliver kun på det halve i forhold til den varslede prisstigning. Samtidig vil kommunen undersøge muligheder for at lave alternativ pasning til SFOerne og udvide den frivillige skoledag. Forligspartierne afsætter også penge til, at forældre kan få støtte til at passe deres børn i eget hjem.

Kommunen afsætter derimod flere penge til erhvervsfremme og Svendborg Havn. Havnepladsen, promenaden og Jessens Mole skal renoveres, og det skal undersøges om der kan laves et maritimt museum. I alt bliver der afsat 37 millioner kroner til forbedringer på Svendborg Havn.

15 millioner skal bruges til renovering af kommunale bygninger, og der bliver afsat to millioner til markedsføring af Svendborg By.

Forligspartierne annullerer varslede besparelser på kulturområdet, og det kommer Naturama, Borgerforeningen og Kulturkalenderen til gode.