Bo kender Svendborgs grusomme historier - og nu kan du opleve dem

Svendborg rummer mange grumme historier, og derfor er det nu muligt at høre om dem på en spøgelsesvandring.

Skeletter i massevis, hovedløse riddere og hemmelige gange er blot nogle af elementerne i fund og fortæller i Svendborg.

Derfor kommer byen over sommeren til at danne rammen om en såkaldt spøgelsesvandring, fortæller forfatteren Bo Bomuld.

- Når man sidder og venter på toget eller bussen om natten, så sidder man faktisk ovenpå lig fra 1200-1500-tallet. Det tænker jeg tit på. Der findes også mange børnelig, for børnedødeligheden var høj dengang, siger han.

Livsfarlige gravsøer

Især de døde børn var kilde til mange historier om genfærd og spøgelser. Og datidens beboere tog sig særligt i agt omkring kirkegården, der dengang lå ved Gråbrødre Kloster.

- Man siger jo, at et barn, der dør, går igen som en gravso. Det er en stor svineagtig spøgelsesting, der har stikkende, røde øjne, er grå, og så skyder den ryg, fordi den er gal. Den vil slå dig ihjel, fortæller forfatteren.

- Så man gik ikke på kirkegården om natten, for så mødte man gravsøer. Og de var livsfarlige. Specielt hvis man havde en pung, der var lavet af svinelæder.

Det er ikke kun området omkring stationen, der rummer grumme historier. Spøgelsesvandringen byder også på historier fra Torvet, der er en gammel henrettelsesplads, og Ørkildborgen, der brændte i 1534.

- Borgens kobberport har dannet myter, og det siges, at man skal passe på, hvis man graver efter den. Stedet er blandt andet hjemsøgt af den gamle portvagt, der brændte inde. Nogen siger, han er hovedløs, og nogen siger, han er en ridder. Men i hvert fald skal man passe på og ikke grave i jorden, siger Bo Bomuld.

Ingen hætteklædte skuespillere

Den første spøgelsesvandring begynder på torvet foran Vor Frue Kirke og løber af stablen tirsdag 6. juli klokken 20.

50 voksne og børn kan købe billetter og komme med på turen, der til og med august kan opleves hver tirsdag.

- Men man advares på forhånd om, at der ikke bliver lagt fingre imellem, og at turen til tider kan føles grusom, lyder beskrivelsen, hvor Bo Bomuld dog også forsikrer, at ingen hætteklædte skuespillere springer frem.