Byrådsmedlem forlader DF: - Det kan hurtigt blive rigtig grimt

Johan Emil Rasmussen efterlader Dorthe Ullemose, som enlig DF'er i byrådet i Svendborg. "Uheldige optrædener og manglende samarbejdsevner" er en del af årsagen.

Opdatering
Clock21. jan 2021, kl. 19:05
Artiklen er opdateret med kommentarer fra Dansk Folkepartis lokalformand i Svendborg, Marianne Mix Larsen. Dorthe Ullemose ønskede ikke selv at udtale sig, men henviste til Marianne Mix Larsen.
Clock26. jan 2021, kl. 06:00
Artiklen er opdateret med Johan Emil Rasmussens reaktion på kommentarer fra Marianne Mix Larsen.

Dansk Folkeparti på Fyn slår fortsat revner. Denne gang er det byrådsmedlemmet Johan Emil Rasmussen, som vender partiet ryggen og fortsætter som løsgænger.

Den 27-årige Johan Emil Rasmussen sidder i byrådet i Svendborg. Han skriver i et opslag på Facebook, at der er "åbenlyse problemer, som har smadret Dansk Folkepartis lokalforening i Svendborg".

- Jeg må konstatere, at der i min byrådsgruppe (Johan Emil Rasmussen og Dorthe Ullemose, red.) er et meget forskelligt syn på, hvad der er almindelig god opførsel og social acceptabel adfærd, skriver Johan Emil Rasmussen, og fortsætter: 

- Jeg kunne lave en lang liste med eksempler på uheldige optrædener og manglende samarbejdsevner, men det kan hurtigt udvikle sig til et meget beskidt slagsmål i offentligheden, hvilket jeg egentlig helst vil undgå. Misforstå mig ikke, hvis der er et ønske om at tage den diskussion i offentligheden, så holder jeg mig ikke tilbage, men jeg tænker bare, at det hurtigt kan blive rigtig grimt. Det er der formentlig ingen, som har en interesse i.

Kommentator: Ullemose har et forklaringsproblem

TV 2 Fyns politiske kommentator, Jesper Buch, ser ikke Johan Emil Rasmussens exit, som en konsekvens af krisen i partiet på landsplan, men alene som et lokalt anliggende.

- Det efterlader Dorthe Ullemose med et stort forklaringsproblem, fordi hun nu har mistet fire kolleger siden valget i 2017 og fælles for dem alle fire er, at de ikke har været i stand til at samarbejde med hende.

- Johan Emil Rasmussen siger det ikke direkte, men når han henviser til byrådsgruppen, er det møntet på spidskandidaten Dorthe Ullemose, da der kun er ham og hende i gruppen. Det han siger er jo faktisk, at han ikke deler hendes syn på almindelig god opførsel og social acceptabel adfærd, siger Jesper Buch.

Med Johan Emil Rasmussens exit er der nu fire byrådsmedlemmer i Svendborg, som har forladt Dansk Folkeparti, og det efterlader Dorthe Ullemose, som den sidste DF'er i byrådet.

Formand: Det er trist - men vi bakker op om Ullemose

Formanden for Dansk Folkeparti i Svendborg, Marianne Mix Larsen, skriver i en mail til TV 2 Fyn, at hun ikke har talt Johan Emil Rasmussen om hans opfattelse af tilstanden i byrådsgruppen i Svendborg.

- Jeg må forstå, at han er utilfreds med både det politiske på landsplan og lokalt. Han har ikke på noget tidspunkt henvendt sig til bestyrelsen om hans utilfredshed, skriver Marianne Mix Larsen.

Hun fortæller, at bestyrelsen ved flere lejligheder har indkaldt Johan Emil Rasmussen til møder, som han ifølge hende ikke har ønsket at deltage i. Senest ved budgetforhandlingerne, hvor Johan Emil Rasmussen ifølge formanden ikke var enig med Dorthe Ullemose og bestyrelsen i ønsket om at indgå i et fælles budgetforlig.

- Det er trist, at Johan Emil har valgt at forlade partiet, men vl vil ønske ham al muligt held og lykke med hans nye politiske projekt, skriver Marianne Mix Larsen.  

DF-formanden understreger, at bestyrelsen fortsat har et godt samarbejde med partiets spidskandidat, Dorthe Ullemose.

- Vi bakker hende 100 procent op i forhold til vores samarbejde og den store indsats, hun yder for partiet, skriver Marianne Mix Larsen. 

- Det er løgn

Påstanden om, at Johan Emil Rasmussen skulle være blevet væk fra møder med lokalbestyrelsen, er han ganske uenig i.

- Det er regulære løgne, som intet har med virkeligheden at gøre. 

- Tværtimod så fremgår det modsatte meget tydeligt af vores interne mailkorrespondancer. Derfor er det svært ikke at tro, at påstandene er fremsat mod bedre vidende. Det er i min optik meget alvorligt, og jeg må på det kraftigste opfordre dem til at trække deres påstande tilbage, skriver Johan Emil Rasmussen på Facebook og til TV 2 Fyn.

Han ser det som om, at den lokale partiledelse ønsker at eskalere en konflikt.

- Jeg synes, at det er virkelig ærgerligt, at de ikke har imødekommet mit ønske om at håndtere min udmeldelse af Dansk Folkeparti på en relativt fredelig måde. Det kan umuligt være i deres interesse, at den her konflikt eskalerer yderligere, skriver den nu tidligere DF'er.

Afviser ikke nyt fynsk parti

For knap 14 dage siden så et helt nyt parti dagens lys: De LokalNationale. Partiet er stiftet af flere tidligere fynske DF'ere og har den odenseanske byrådspolitiker Christel Gall i spidsen.

Ved samme lejlighed sprang den markante Nyborg-politiker Carsten Kudsk fra Dansk Folkeparti og ud som medstifter af De LokalNationale.

Johan Emil Rasmussen er ikke afvisende overfor det nye parti, men tager i første omgang en lille tænkepause. 

- Jeg er nationalkonservativ og der er ikke andre nationalkonservative i byrådet, men jeg holder mulighederne åbne, siger Johan Emil Rasmussen, som studerer statskundskab på SDU i Odense, til TV 2 Fyn.

Jens Munk, Jesper Larsen og Morten Sol Petersen har tidligere været medlem af Dansk Folkeparti. Sidstnævnvte mistede sin valgbarhed i forbindelse med en dom for vold, hvilket gav plads til Johan Emil Rasmussen i byrådet, mens Jens Munk er blevet løsgænger og Jesper Larsen er skiftet til Venstre.

Johan Emil Rasmussen meddeler, at han stiller op til efterårets kommunalvalg.