Christiansminde får nyt rødt-hvidt vartegn

Fremover skal livredderne vogte over de badende på Svendborgs populære badestrand

Christiansminde Strand ved Svendborg fik i dag et nyt vartegn. Det skete, da udvalgsformand Birger Jensen indviede kommunens nye rød- og hvidstribede livreddertårn med en spand havvand. I år er første sæson, hvor livredderne holder øje med badegæsterne ved Svendborg. Indtil nu har det på Fyn været forbeholdt Kerteminde Nordstrand og Fyns Badestrand ved Nyborg.

TrygFonden Kystlivredning havde inviteret områdets børnehaver til at være med til indvielsen.

Det nye livreddertårn er udstyret med en hjertestarter, rescue boards og andet førstehjælpsudstyr. De specialuddannede livreddere vil være på vagt hver dag fra kl. 11 til 19. Når livredderne er på vagt, vises det med et flag i toppen af livredderposten.

Over hele landet var livredderne sidste år i aktion mere end 60.000 gange med alt fra solskoldninger til deciderede livredninger. Ud af de mange aktioner vurderes de 27 at have været i sidstnævnte kategori.

Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, opfordrer til, at man tænker på sin egen og andres sikkerhed, når man begiver sig af sted mod stranden.

- Vi håber naturligvis på en sommer med godt vejr, så danskere og turister kan nyde vores mange gode strande. Jeg vil opfordre alle til at vælge en strand med livreddere, for de er trænet i at komme badegæster til undsætning, hvis nogen kommer i vanskeligheder i vandet, siger Anders Myrhøj.

Som badegæst kan man selv være med til at mindske risikoen for, at man kommer ud for en badeulykke – blandt andet ved at følge de fem baderåd.

- Det er en rigtig god ide at lære de fem baderåd at kende. Et af rådene er, at man ikke må slippe børnene af syne, og det kan ikke nævnes ofte nok. Børn fægter ikke med arme og ben eller råber om hjælp, hvis de er ved at drukne, så et øjebliks uopmærksomhed fra strand- eller poolkanten kan blive fatalt. Det allerbedste er, at mor eller far hopper i vandet med dem, siger René Højer fra TrygFonden.

Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning vil være på Christiansminde Strand frem til 
den 13. august.

TrygFonden Kystlivredning er et non-kommercielt samarbejde mellem TrygFonden og Dansk Svømmeunion.

DE FEM BADERÅD
TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.

1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.