Det går alt for langsomt: Grønne byggeambitioner møder kritik

Svendborgs nye bæredygtige bydel Tankefuld har svært ved at få solgt byggegrundene. Dermed står kommunen tilbage med regningen.

Svendborg Kommune har på otte år skudt over 100 mio. kr. i det grønne og bæredygtige byggeprojekt Tankefuld.

Men trods den meget store kommunale indvestering, er mere end halvdelen af villagrundene endnu ikke blevet solgt.

De halvsløje salgstal er ikke godt nok, lyder kritikken fra Enhedslisten i Svendborg.

Ni ud af 20 grunde er solgt - er det ikke meget godt?

- Jo jo, men det har jo taget sin tid, og så er der også flere af de andre grunde, der er lagt ud til rækkehuse, siger Jesper Kiel, der sidder er i byrådet i Svendborg Kommune for Enhedslisten.

I Tankefuld bliver der stillet krav til et bæredygtigt byggeri. Derfor er der hverken tilsluttet gas eller fjernvarme i byggeriet.

Gode ambitioner men for stor en skala. Det mener Jesper Kiel om den bydel, der så dagens lys i 2008.

- Jeg var allerede dengang kritisk over for, at man bare tog pengene op af kassen og sagde 'det holder jo ikke', og sådan er det jo desværre gået. Nu står vi og skal betale lånet tilbage, men har ikke solgt grundene, siger Jesper Kiel.

Ingen kan som bekendt se ind i fremtiden. Men havde man kunnet det tilbage i 2007 og 2008, var projektet næppe sat i søen, vurderer Svendborgs borgmester, der også dengang var borgmester i byen. 

- Havde nogen på det tidspunkt kunne forudse, at der lå en krise lige om hjørnet, så havde vi alle sammen kunnet sige os selv, at vi skulle klappe hesten og tage det roligt i nogle år. Så det er jo nemt bagefter at komme og sige, at man skulle have gjort noget andet, siger Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann (V).

Med udgifter på over 100 millioner kroner og indtægter på cirka 15 millioner kroner har Tankefuld kostet meget mere, end der er tjent.

I 2008 skrev borgmester Lars Erik Hornemann under på skødet og købte jorden for 79,4 millioner kroner. Siden da har kommunen investeret flere penge i projektet. For eksempel bliver Johannes Jørgensens Vej forlænget til en pris på 22 millioner kroner.

Ni grunde er solgt til et samlet beløb på cirka fem millioner kroner, og så har Fyns Almennyttige Boligselskab købt en grund for 9,4 millioner kroner til at bygge lejeboliger på.

 

Kommunen har på otte år skudt over 100 mio. kr. i  den nye grønne og bæredygtige bydel, Tankefuld, i Svendborg. Men trods den meget store kommunale investering er halvdelen af villagrundene er endnu ikke blevet solgt.

 

Oversigt

    Oversigt