I det fynske folks tjeneste

Drama afværget: Bredt budgetforlig på vej i Svendborg

Selvom det startede med noget af et drama blandt partierne op til budgetforhandlinger, bliver der lørdag formiddag indgået budgetforlig med alle bortset fra Enhedslisten.

Det var en skuffet borgmester, der allerede inden forhandlingerne gik i gang onsdag, erfarede, at et flertal ville gå uden om ham og Venstre og gennemtrumfe et nyt budget.  Der var på forhånd lagt op til besparelser på 31,7 millioner kroner, men Socialdemokraterne, SF, Tværsocialistisk Liste, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre krævede, at halvdelen af de planlagte besparelser skulle væk, ellers ville de ikke indgå forlig. 

Parterne har dog fundet hinanden igen, for fredag aften kunne Lars Erik Hornemann skrive på sin Facebook-side, at budgetforliget bliver indgået lørdag formiddag. De mangler kun den endelige formulering af budgetteksten og underskrifterne. 

Tværsocialistisk Liste skriver i en pressemeddelelse, at det er lykkedes Socialdemokraterne, SF og Tværsocialistisk Liste at fastholde den budgetstrategi, som partierne indgik en aftale med Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten forud for 1. behandlingen af budgettet tirsdag aften, hvilket betyder, at besparelserne er mere end halveret. 

- Der har været grundpiller i den kommunale service, som vi ikke har ønsket at røre ved. Det er det, der har sikret Svendborg en god børne- og ungepolitik, en afbalanceret ældrevelfærd og et rigt kulturliv, siger Bo Hansen (A) og fortsætter:

- Vi har i et stabilt samarbejde med de øvrige partier og lister i kommunalbestyrelsen formået at samle 25 ud af kommunalbestyrelsens medlemmer bag dette års budgetforlig, den linje vil vi gerne være med til at fortsætte.

Læs også Hornemann: Far er skuffet

- Vi kan se, hvordan de snævre flertal, der har stået bag de senere års budgetter, har udfordret den soliditet og stabilitet, der i sidste periode kendetegnede kommunens udvikling. Det har været helt afgørende at stå fast i forhold til urealistiske ønskesedler, hvor det handler om ufinansierede forøgelser af budgettet, supplerer Arne Ebsen fra Tværsocialistisk Liste. 

Enhedslisten bliver ude 

De 3 grupper har ved dagens forhandlinger i et tæt parløb sikret en bred aftale, der indebærer, at alene Enhedslisten ikke er med i forliget, men kun deltager i første del af aftalen. Enhedslisten ville ikke spare 16 millioner kroner på velfærd, kultur og miljø og er derfor ude af budgetforhandlinger i Svendborg Kommune, oplyser de i en pressemeddelelse.  

- Vi er glade for at det lykkedes at fjerne halvdelen af besparelserne i aftalen, hvor vi gik uden om borgmesteren. Den aftale står ved magt. Men det er ikke lykkedes os at få nedbragt omfanget af nedskæringer yderligere, så der skal fortsat spares 16 millioner kroner. Vi mener sagtens man kunne finde besparelser gennem at spare på eksterne konsulenter, færre nye anlæg og en optimering af bygningsmassen. Helt grundlæggende mener vi også, at besparelserne skyldes, at man har hevet 15 millioner kroner op af kommunekasse til DGI-landsstævne i 2021. Det var helt uansvarligt og ender nu med nedskæringer, siger Jesper Kiel, Enhedslistens gruppeformand.

Læs også Alternativt flertal vil udskyde Tankefuld