I det fynske folks tjeneste

Ekspert om børns sundhed: Idræt, idræt, idræt ...

Specielt piger tager udøvelsen af idræt med videre i livet. Det viser verdens største og længstvarende forskningsstudie; Svendborgprojektet.

00:40

Hvordan kan fedme blandt børn forebygges? Det svarede forskere på, på en stor konference på Gymnastikhøjskolen i Ollerup.

Arrangementet havde workshops og foredrag på menuen, hvor resultaterne fra det såkaldte Svendborgprojekt blev præsenteret.

I mere end ti år har Svendborg Kommune været med i projektet, der undersøger effekterne af ekstra idrætstimer i skoletiden, og det kulminerede tirsdag med "Svendborgprojektet - en sund sjæl i et sundt legeme anno 2018". 

Svendborgprojektet er Danmarks største idrætsskoleprojekt og verdens største og længstvarende forskningsstudie i idrættens betydning for børns sundhed.

Pigerne bliver ved

Stadig flere børn bliver overvægtige - og derfor har det ifølge klinisk professor ved Syddansk Universitet, Niels Wedderkopp, været vigtigt med et projekt som det i Svendborg Kommune:

- Det rigtig gode er, at vi kan se, at børn på idrætsskolerne fortsætter længere tid med idræt generelt, men specielt pigerne har det bedre ved at gå til idræt i fritiden.

- Pigernes tendens går stadig opad i 15 års alderen. Sådan så de går meget mere til idræt på idrætsskolerne efter skoletid end de gør på de skoler, som de sammenlignes med.

Gode råd til forældrene

Niels Wedderkopp gav også et par råd til forældrene:

- Børnene skal dyrke fritidsidræt.

- Børnene og forældrene skal være aktive sammen.

- Derudover skal de fortsætte med at dyrke fritidsidræt, gerne flere idrætter på tværs af året. Ikke kun en idræt, var hans råd.

Læs også Et sundere Syddanmark: Du afgør, hvad der skal forskes i

Fakta om Svenborgprojektet

Svendborgprojektet opstod, da Svendborg Kommune i 2007 blev Team Danmark Elitekommune og i den forbindelse forpligtede sig på at etablere idrætsskoler.

 

Svendborgprojektet består dels af Danmarks største idrætsskoleprojekt, hvor alle elever i 0.-6. klasse i Svendborgs folkeskoler har seks lektioners idræt om ugen og dels af projektet Aktive børn i dagtilbud, hvor der sættes særlig fokus på krop og bevægelse i dagtilbuddene. 

 

Samtidig følger forskere fra Syddansk Universitet børnenes udvikling i verdens største forskningsprojekt af sin art.

 

Forskerne undersøger blandt andet, om ekstra idræt i skolen er gavnligt i forhold til livsstilssygdomme, rygproblemer, idrætsskader og indlæring, om børns motoriske færdigheder påvirker børnenes sundhed, trivsel, sproglige udvikling og indlæring. Samtidig vil forskerne undersøge, om man kan forbedre børns motorik ved en målrettet indsats i dagtilbuddene.

 

Kilde: Svendborgprojektet

Se mere