I det fynske folks tjeneste

Eksportsucces: Sydfynske anlæg til hele verden

Onsdag modtager familievirksomheden E. Aabo Andersen DI Fyns initiativpris

Svendborgs borgmester Lars Erik Hornemann roser AABO Maleanlæg for at uddanne tre smedelærlinge. Han skal være med til at overrække prisen onsdag formiddag. Foto: TV 2/Fyn arkiv

En knivskarp vækst og evnen til at se nye markedet gør E. Aabo Andersen til vinder af Dansk Industris Initiativpris på Fyn i år. Svendborg-virksomheden leverer store avancerede maleanlæg til hele verden og har klaret sig fremragende på eksportmarkedet ved at satse på højt specialiserede anlæg til industrien.

For to år siden leverede industrivirksomheden en af deres største ordrer nogensinde. Det var et maleanlæg til landbrugsmaskine-producenten John Deere i Rusland. Hele 35 lastbiler skulle der til for at køre de 4.000 km. til Orenburg i det sydlige Rusland.

 

Skræddersyr anlæg

Siden er det gået stærkt og AABO maleanlæg har leveret over 500 nøglefærdige anlæg, siden virksomheden blev etableret i 1980. Og nogle af de allerførste anlæg, firmaets grundlægger leverede, kører endnu. Virksomheden har hele tiden haft fokus på udvikling og vækst.

 

De er et godt eksempel på en af de små og mellemstore virksomheder på Fyn, der har forstået at udvikle sig og tilpasse sig markedet

Claus Hermansen, DI's regionale foreningskonsulent på Fyn

E. Aabo Andersen A/S udvikler og producerer avancerede maleanlæg til virksomheder over hele verden. Alle anlæg er skræddersyede, og kunderne er nogle af verdens største producenter af bl.a. landbrugsudstyr, komponenter til bilindustrien og transformatoranlæg.

 

Succes på nye markeder

Siden krisen i 2008 har den sydfynske industrivirksomhed arbejdet målrettet på at opsøge nye markeder og over 90 procent af omsætningen kommer fra eksport. Selv om det russiske marked i dag er blevet koldt, er andre af de nye markeder blomstret op, så virksomheden i dag ser lyst på fremtiden og forventer at kunne øge forretningen med mindst 30 procent i regnskabsåret 2016.

Virksomheden har lige nu succes på markeder som Polen, Tjekkiet og Israel. Derudover satser de på at sikre nye markeder i bl.a. Syd- og Østafrika, Mellemøsten og Sydamerika.

- De har været utroligt dygtige til at afsøge nye markeder og det er en af grundende til at de får prisen, siger Claus Hermansen, der er Fyns regionale foreningskonsulent i DI til TV 2/Fyn

 

Udvider på Fyn

Virksomheden arbejder også med løbende at udvikle både produkter, produktionsformer og virksomhedens organisation. E. Aabo Andersen A/S har bl.a. forbedret deres produkter, så der er mindre spild, og de er mere energivenlige.

Der er indkøbt nye produktionsmaskiner, og virksomheden står foran en større udvidelse. Ved siden af det arbejder man med at optimere og strømline hele organisationen, så virksomheden er klar til den hårde konkurrence på verdensmarkedet.

- Det er rigtig godt for Fyn at have virksomheder som E. Aabo Andersen A/S. På Fyn har vi mange små og mellemstore virksomheder, der kan vokse. Men mange virksomheder, der egentlig kører ret godt, er så optaget af hverdagen og af at nå deadlines, at det kniber med at tænke store tanker om, hvordan virksomheden kan nå nye markeder, få flere kunder eller indføre ny teknologier. E. Aabo Andersen A/S er et godt eksempel på en virksomhed, der mestrer at klare både hverdagen og sætte turbo på væksten, siger Steen Brogaard Larsen, der er næstformand i DI Fyn. Han skal overrække initiativprisen sammen med Svendborgs borgmester Lars Erik Hornemann.

 

Robotter giver muligheder

Adm. direktør Claus Aabo Andersen er anden generation i familievirksomheden, og han har store planer for fremtiden. Virksomheden er en del af Odense Robotics og arbejder med at bygge robotter ind i anlæggene. De har netop solgt et anlæg med to robotter intregrerede.

- Jeg er vokset op med E. Aabo Andersen A/S og glædede mig til at prøve kræfter med at få den til at vokse, da det blev min tur. Lige nu står vi over for en ny teknologibølge med robotter og automatisering. Jeg tror, mange mindre virksomheder godt kan være lidt bekymrede over, om deres produkter vil blive overhalet af ny teknologi. Men jeg ser den nye teknologi som en mulighed for at blive ved med at være bedre end vores konkurrenter, siger Claus Aabo Andersen.

 

Uddanner tre lærlinge

Udaf de 20 ansatte i produktionen er 3 smedelærlinge. Det glæder byens borgmester.

- E. Aabo Andersen A/S viser vejen for de andre fynske virksomheder ved at være en vigtig spiller på et meget specialiseret marked. Det er med til at inspirere og motivere andre virksomheder. Det glæder mig også, at virksomheden har tre smedelærlinge, for det er vigtigt, at de lokale virksomheder er med til at uddanne til fremtidens arbejdsmarked her i Svendborg, siger Lars Erik Hornemann.

Prisen betyder, at E. Aabo Andersen A/S er en af 19 kandidater til DI’s nationale Initiativpris, der uddeles på DI’s konference for små og mellemstore virksomheder til januar.