Enhedslisten vil speede grøn omstilling op: Bureaukrati forhaler lukning af affaldsforbrænding i Svendborg

Svendborgs kæmpe varmepumpe er klar til at levere billigere og klimavenlig fjernvarme til borgerne i Svendborg. Men absurde krav forsinker processen, mener Enhedslisten.

Efter planen skal det kæmpestore varmepumpe-anlæg på Bodøvej i Svendborg overtage produktion af al varme til byens borgerne senest ved årsskiftet 2022/23.

Men selvom varmepumpen allerede nu er klar til opgaven, og der er lokalt såvel som landpolitisk er flertal for at stoppe affaldsafbrændingen på kraftvarmeværket i Svendborg – så kan planlægningen ikke komme i gang.

Energistyrelsen laver nemlig benspænd for processen, mener Jesper Kiel, byrådsmedlem for Enhedslisten i Svendborg.

- Energistyrelsen forlanger, at der udarbejdes en såkaldt samfundsmæssig økonomisk beregning, som viser, at der er en positiv effekt ved at lukke affaldsforbrændingen. Det er jo absurd. Det er en unødvendig undersøgelse af et tiltag, som alle ved gavner den grønne omstilling. Den vil både koste os penge og dyrebar tid, lyder det fra Jesper Kiel.

Et flertal i byrådet besluttede for et år siden, at kraftvarmeværket skal være lukket i årsskiftet 2022/23. På tirsdagens byrådsmøde vil Jesper Kiel forslå, at kommunen allerede nu forbereder en dispensation til at lukke kraftvarmeværket - uanset hvad en samfundsøkonomisk beregning måtte vise.

- Det er vigtigt at sende et signal om reglerne åbentlyst ikke passer med de politiske intentioner om at reducere affaldsafbrænding rundt om i landet, siger Jesper Kiel.

Beregninger er ikke relevant

Tidligere har Svendborgs kraftvarmeværks bestyrelse selv lavet en samfundsøkonomisk beregning, der viste en gevinst ved at opretholde affaldsforbrændningen.

Men det har de jo også en egen interesse i at fremføre, mener Jesper Kiel, der ikke giver meget for beregningerne. De laves ud fra forudsætninger og kriterier, man selv udvælger, men som ingen i realiteten kan vide noget om, f. eks gaspriserne om 10-20 år, mener han.

- Når alt kommer til alt , handler det om ønsket om grøn omstilling til gavn for klimaet.   Svendborg kan både se frem til billigere, grøn varme og til at betale mindre for at komme af med affald fremover, fordi det ikke længere skal indgå i kraftvarme-produktionen lokalt. Det er det, som tæller, siger Enhedslisten spidskandidat i Svendborg.

Dispensation til at lukke kraftvarmeværket

Derfor håber Enhedslisten i Svendborg også, at klima- og energiminister Dan Jørgensen helt vil fjerne Energistyrelsens krav om yderligere beregninger for lukning af kraftvarmeværker.

Hidtil har ministeren henvist til, at Svendborg kan søge dispensation til at slukke og lukke for affaldsforbrændingen. Men i Energistyrelsen fastholder man stadig, at der først skal laves en samfundsøkonomisk beregning - før en dispensation kan komme på tale.

Det vil koste kommunen mindst 100.000 kroner til en konsulentrapport, som derefter skal ud i høring. Det vil skabe ny usikkerhed og forsinke planlægningen af den allerede vedtagne lukning af kraftvarmeværket med udgangen af 2022, mener Jesper Kiel.

- Der er medarbejdere, som afventer deres fremtidige jobsituation. Og ikke mindst skal vi afklare, hvad der skal ske med Svendborgs affald og det affald fra Faaborg-Midtfyn og Ærø, som værket i Svendborg i dag brænder af. Vi har ikke mange måneder at løbe på, siger Jesper Kiel, der sidder bestyrelsen for det kommunale selskab Vand og Affald.

Der var opbakning til at speede den grønne proces op i Svendborg fra Mai Villadsen, Enhedslistens ordfører i Folketinget. Også blandt andre partifællen, Victoria Velásques MF, deltog i rundvisningen på Svendborg Fjernvarmes store varmepumpeanlæg.
Der var opbakning til at speede den grønne proces op i Svendborg fra Mai Villadsen, Enhedslistens ordfører i Folketinget. Også blandt andre partifællen, Victoria Velásques MF, deltog i rundvisningen på Svendborg Fjernvarmes store varmepumpeanlæg.
Foto: Marianne Pacarada

Liste Ø: Minister må på banen

Mandag var Mai Villadsen, Enhedslisten ordfører i Folketinget sammen med blandt andre og partifællen om MF Victoria Velásques på rundvisning på Svendborg fjernvarmes store varmepumpeanlæg.

Og ordføreren var også klar med opbakning til at speede Svendborgs overgang fra affaldsforbrænding til varmepumpeanlæg op.

- Det er et stykke pioner arbejde, Svendborg er i gang med og helt i tråd med den grønne omstilling, som et stort flertal af partierne på Christiansborg står bag.

At regler besværliggør processen, må vi selvfølgelig se på. Det vil jeg tage en snak med klima- og energiminister Dan Jørgensen om, siger Mai Villadsen til TV2 Fyn.

Foreløbig er det dog byrådet i Svendborg, der tirsdag aften skal tage stilling til, om kommunen allerede nu skal lave en dispensation til at lukke affaldsforbrændingsanlægget som planlagt. Men de skal også tage stilling til en opfordring til ministeren.

- Jeg håber, at vi også kan blive enige om at opfordre ministeren til at få lempet reglerne om samfundsøkonomiske beregninger ved projekter, som er afgørende for at nedsætte Danmarks CO2-udslip, slutter Jesper Kiel.

 

Oversigt

    Oversigt