Fandt halshugget viking ved Svendborg

På en søndagstur på en strand ved Svendborg fandt en gruppe naturinteresserede et afhugget hoved af et menneske. Undersøgelser på SDU viser, at det stammer fra vikingetiden.

Det var en gåtur ved Lehnskov Strand nær Svendborg, at en gruppe naturelskere fik øje på noget, der stak op af skovbunden. Da de kunne se, at det lignede et kranie, kontaktede de politiet, fortæller sdu.dk.

Politiet kontaktede den vagthavende retsmediciner, men da der var tale om et kranie uden hud og hår, var retsmedicineren klar over, at retsantropologerne også skulle med ind over sagen. Derfor kom Dorthe Dangvard Pedersen, retsantropolog på Antropologisk Afdeling ved Retsmedicinsk Institut på SDU, med til fundstedet.

Var halshugget

- Jeg kunne hurtigt se, at det var et gammel kranium, der lå der i skovbunden. Det er generelt svært at se, hvor gammel en knogle er, men her var jævnt og voldsomt tandslid uden moderne tandarbejde som eksempelvis fyldninger.  Så selvom vi også kunne se, at afdøde var blevet halshugget, var der ikke tale om en nyere drabssag, som skulle efterforskes af politiet. Derfor fik vi kraniet med tilbage til vores afdeling til retsantropologisk undersøgelse, fortæller Dorthe Dangvard Pedersen til sdu.dk.

Nærmere undersøgelser viser, at kraniet har tilhørt en mand på 40-55 år. Kraniet har skader både i tindingen og på kindbenet, hvilket tyder på, at han har været i kamp. Og et tydeligt hak ind i halsen viser, at den afdøde er blevet halshugget.

En kulstof 14-analyse viser, at kraniet er omkring 1200 år gammelt og altså fra vikingetiden.

- Vi har dermed at gøre med en halshugget vikingekriger, fortæller Dorthe Dangvard Pedersen.

Svendborg Museum har nu fået tilladelse fra Lehnskov Gods, som ejer skoven, til en udgravning. Den vil finde sted i løbet af foråret 2017.

Læs hele historien på sdu.dk.