Flere studiepladser rykker til Svendborg: - Så vil jeg ikke læse til lærer

Flytningen af studiepladser fra større til mindre byer møder kritik fra flere kanter. For nogle slukker det drømmen.

Eksamensforberedelserne er i fuld gang på læreruddannelsen i Odense. Men for 35 nye studerende kommer undervisningen muligvis til at foregå godt 40 kilometer længere syd på.

Står det til regeringen, skal læreruddannelsen nemlig flyttes til Svendborg. Og udsigten til at skifte en større by ud med en mindre er ikke noget, der tiltaler alle.

- Svendborg har ikke rigtig sagt mig noget, så jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal rykke mine rødder op og flytte derhen for at studere, siger lærerstuderende Marlene Gundersen.

For Mikkel Ejlersen ville det helt slukke drømmen om at undervise.

- For mit vedkommende ville det ikke være en mulighed. Så vil jeg ikke læse til lærer, siger han.

Flytningen af studiepladserne er et led i at få flere fra de større byer og ud i de mindre lokalsamfund. Men det skræmmer ikke alle.

- Det er ligegyldigt for mig, hvilken by jeg læser det i, for man skal nok blive en del af lokalsamfundet uanset, siger Line Louise Nielsen, der er audiologistuderende.

Vil tiltrække studerende fra hele landet

Ifølge rektor på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense ville flytningen af studiepladserne give 1.000 færre nyoptagede studerende i Odense.

Svendborg skal som trækplaster kunne noget andet end de uddannelser, man i forvejen kan vælge, fortæller UCL-rektor Jens Mejer Pedersen.

- Vi har i dialog med Svendborg Kommune fået skabt et koncept for uddannelsen, som vi tror er mere bæredygtigt og med en særlig toning, så vi tror på, at vi kan trække studerende til. Ikke alene fra Fyn, men også fra resten af Danmark, siger han.

Når det så er sagt, er rektoren ikke udelukkende begejstret for regeringens plan - for den vil gå ud over uddannelserne på Fyn som helhed, mener han.

- Vi vil gerne forsøge at imødekomme det politiske budskab, der er om at rykke uddannelsesplader uden for de større byer. Vi havde dog helst set, at der ikke var en straf til Odense, siger Jens Mejer Pedersen.

Håber, regeringen indser fejl

Det er da heller ikke kun fra de studerende og rektor, regeringens plan har mødt kritik. 

quote Det ville være fuldstændig galimatias

Poul Strandmark, formand for DI på Fyn

Dansk Industris fynske formand, Poul Strandmark, synes, det er en god ide at oprette uddannelser i mindre byer - men ikke på bekostning af Odense.

- Det ville være fuldstændig galimatias. Det er ikke den måde, det skal finansieres på. Hvis man vil have uddannelsespladser ud, må der også følge penge med. Man skal ikke lave sådan et nulsumsspil. Jeg håber, det går op for politikerne, og de siger: Det var en smutter, det må vi lige kigge på, siger han.

Med i ligningen er også, at der allerede har ligget en læreruddannelse i Svendborg Kommune i 200 år. Men Skårup Seminarium, som det hed, lukkede i 2010 på grund af for dårlig økonomi.

Oversigt

    Oversigt