I det fynske folks tjeneste

Flygtning efter sydfynsk velkomst: Jeg elsker dem!

Sydfynske pensionister har startet cykeltutten i Svendborg, hvor flygtninge kan komme og lave cykel med de lokale.

03:34

En gruppe pensionister hjælper med integrationen på en ny måde.

- Jeg elsker dem. De er smukke mennesker. Begejstringen er ikke til at tage fejl af hos Abdul Karim, der er en af brugerne af Cykeltutten, der er startet af en gruppe pensionister på Frederiksø i Svendborg. Cykeltutten har haft åbent i 100 dage, og der er allerede kørt mere end 300 cykler gennem det improviserede cykelværksted.

Cyklerne får Cykeltutten gennem Svendborg Kommune, der har opsat en container til dem på den lokale genbrugsplads. Flygtningene får mulighed for at lave noget håndfast med hinanden og samtidig lære nogle danskere at kende undervejs. Og så har det også muligheden for at få sig en cykel med hjem.

Dan Korsbæk, der har taget initiativ til tutten, var flygtningeven gennem Dansk Flygtningehjælp, da han fik ideen.

- Vi sad selvfølgelig og snakkede om krigen og alt det der, og det bliver man tosset i hovedet af, fortæller han og fortsætter:

- Sådan noget konkret i et værksted. Det giver sig selv. Der forholder man sig til cykleslanger, dæk og sådan noget. Det giver ro i hovedet.

For Dan Korsbæk er det et sted, hvor flygtningene kan komme væk fra bekymringerne om, hvad der sker i hjemlandet, og samtidig et sted hvor de kan danne nye netværk i stedet for dem, de har mistet.

Abdul Karim, der kommer fra det borgerkrigshærgede Syrien, har i hvert fald fundet en ny base på Frederiks ø.

- Det er fantastisk at være her. Jeg kommer her, når jeg behøver hjælp til min cykel, og de hjælper mig og mine venner.