Forbrugerne fravælger fynske æbler: - Det er meget katastrofalt for os

Fynske frugtavlere skal på grund af energikrisen bruge flere penge på at holde æblerne på køl, end de kan tjene per kilo. Køb dansk, hvis fynske frugtavlere skal overleve, lyder opfordringen.

Når danskerne handler i supermarkeder, vælger de for ofte de billigere udenlandske æbler frem for de lidt dyrere fynske æbler.

På Fyn er man i disse dage godt i gang med høsten, men de fynske frugtavlere er hårdt ramt efter et par år med dårligt æblevejr og coronaviruspandemi.

- Den største udfordring, vi har, er selvfølgelig energipriserne. Vi har køleomkostninger på 1,50 krone per kilo, men vores fortjeneste for et kilo æbler ligger på 25 øre, så det er meget katastrofalt for os, siger frugtavler Flemming Villebro Jørgensen fra Hesselager.

Så hvis danskerne ikke køber de danske æbler nu, hvor de er i sæson, hænger økonomien ikke sammen for de fynske frugtavlere på længere sigt, selv om de høster masser af æbler. 

Der er godt gang i æblehøsten på Fyn.
Der er godt gang i æblehøsten på Fyn.

Klar opfordring fra frugtavler

Flemming Villebro Jørgensen har 46 hektar med i alt 200.000 æble- og pæretræer.

Fyn er et af de steder i landet, hvor der produceres flest æbler. De lavere priser på æbler produceret i Polen, Italien, Frankrig og Tyskland gør, at de fynske avlere mangler penge i kassen.

Fakta om Fyn og æbler

- Vi har brug for, at danskerne køber nogle danske æbler, fordi det ikke giver mening, at vi køler nogle æbler, som de så kan købe om et halvt år, og vi bruger en masse omkostninger på det, siger Flemming Villebro Jørgensen, der har en klar appel til de danske forbrugere.

- Køb dansk frugt og grønt. Det sparer på energien og hjælper miljøet. Det er en stor hjælp til danske frugtavlere, og jeg synes også, det smager bedre, og det er frisk på en anden måde, fortæller han.

Derfor er danske æbler dyrere

Udenlandske æbler er billigere - blandt andet på grund af lavere lønninger i udlandet.

Konsekvensen kan være, at de fynske frugtavlere ikke har noget frugt om fem år, frygter Flemming Villebro Jørgensen. 

De seneste år har dele af den fynske høst været ødelagt som følge af vejret - blandt andet voldsomme haglbyger i 2020 og et koldt, vådt forår sidste år.

Frugtavler Jan Avler mistede halvdelen af sine æbler sidste år.

De danske æbler er dyrere end udenlandske.
De danske æbler er dyrere end udenlandske.

Oversigt

    Oversigt