I det fynske folks tjeneste

Forsøg gøres permanent: Nu må du tage brugbare ting med hjem fra genbrugspladsen

To forsøgsprojekter med såkaldt direkte genbrug får lov at fortsætte. Ambitionen er, at endnu mere affald skal ud af containeren og ind i kredsløbet.

00:37

- Rent økonomisk får vi også en besparelse ud af det. Man kan sige, at det affald, vi har på vores genbrugspladser, er det stort set kun jern, pap og papir, som vi får penge for, fortæller produktionschef hos Vand og Affald i Svendborg, Morten Schytte.

Forsøg med at tage affald med hjem fra genbrugspladsen i Svendborg gøres nu permanent. Foto: Vand og Affald

1 af 2

Måske har du selv undret dig på genbrugspladsen; hvorfor må man egentlig ikke tage ting med hjem fra genbrugspladsen, hvis de ingenting fejler?

Det samme gjorde de i Svendborg, og derfor påbegyndte de i juni et forsøgsprojekt under mottoet Her må du ta'. Konceptet er netop, at kunder på genbrugsstationen kvit og frit kan tage brugbare ting med sig hjem, i stedet for at de ender i containeren.

Læs også Nyt er yt: Fynboerne er blevet vilde med genbrug

Og projektet har været en kæmpe succes.

I løbet af de fire-fem måneder, forsøget har kørt, har de flere end 6.000 kunder taget i alt 50 ton 'affald' med sig hjem fra genbrugsstationerne i Svendborg og Hesselager.

Flere kunder har protesteret ved udsigten til, at forsøgsprojektet muligvis skulle lukke. Derfor har Vand og Affald, som står bag genbrugsstationerne i kommunen, nu besluttet at lade det fortsætte permanent.

- Vi er glade for, at det er blevet så stor en succes. Det viser bare, at interessen for genbrug er stigende, og at borgerne også er opmærksomme på de mange ressourcer, der ellers går til spilde, siger Søren Kongegaard, der er bestyrelsesformand for Vand og Affald, i en pressemeddelelse. 

Gøres permanent

Derfor har Vand og Affald besluttet at lade den populære forsøgsordning blive til et blivende projekt.

Læs også Elektronik strømmede ind: Overraskede selv genbrugspladsernes faste folk

Så når man fremover afleverer materialer på genbrugsstationerne eller til storskrald, går de som udgangspunkt til genbrug.

Derfor vil personalet kunne tage brugbare ting ud af containeren og sende dem videre til genbrug, med mindre kunden direkte har angivet, at de ikke må genbruges.

- Der er stadig masser af gode ting, der ender i vores containere, og det må vi lave om på. Derfor har vi besluttet at gå lidt mere radikalt til værks, siger Søren Kongegaard.

Fakta om projektet

  • Når man har gode, brugte ting med på genbrugsstationen i Svendborg, går de i første omgang til fire sociale foreninger, som tager de ting, de kan sælge videre. Resten går til Her må du ta’, hvor alle må tage.
  • Foreningerne kan bruge godt halvdelen af de ting, de får tilbudt, og dermed er 44 procent af de donerede ting tidligere endt i containeren. Med Her må du ta’ er genbrugsprocenten steget til 87 procent - og altså kun 13 procent er for dårlige til, at de kan få et nyt liv.
  • Materialerne i byggemarkedet på Hesselager Genbrugsstation er ligeledes doneret af kunder på genbrugsstationerne.
  • Fra februar 2020 ændrer Vand og Affald procedurer, så materialer, der afleveres til storskrald eller på genbrugsstationen, som udgangspunkt går til direkte genbrug i stedet for at komme i containeren.
  • Hvis man ikke ønsker at give sine materialer til genbrug, kan man angive det ved aflevering.
01:48

På genbrugsstationen i Svendborg har omkring 40 ton ”affald” siden juni måned fået nyt liv, fortæller produktionschef hos Vand og Affald i Svendborg, Morten Schytte.

Luk video