Fynboere i Den Spanske Borgerkrig

Eventyrlystne danskere, heraf flere fynboere, drog afsted for at kæmpe i Den Spanske Borgerkrig. Ny bog fortæller historien om de danske frivillige.

Husker I afsnittet fra Matador, hvor Røde drager afsted for at kæmpe i Den Spanske Borgerkrig, men vender om i Slagelse og tager hjem til Agnes? I virkelighedens verden tog cirka 500 unge, danske mænd sydpå  for at at deltage i den blodige borgerkrig fra 1936-39. Bogen De glemtes hær fortæller nu de frivilliges hidtil ukendte historier.

Ukendte historier frem i lyset

Den prisbelønnede forfatter, historiker og underviser ved Skolerne i Oure, Morten Møller, har gravet dybt i både danske og russiske arkiver og fundet en række nye oplysninger om de unge mænd, der af meget forskellige årsager valgte at tage i krig som frivillige. Nogle gjorde det af idealistiske årsager, nogle af eventyrlyst og andre ganske enkelt for at få noget at lave.

- Min ambition har været at tegne det hidtil mest omfattende portræt af de danske Spaniensfrivillige og levere et anderledes og mere alvorligt blik på det land, de fleste af os har et forhold til i dag som turister, siger Morten Møller.

 

Otte danske soldater fotograferet i Madrid.
Otte danske soldater fotograferet i Madrid.
Foto: Det Kongelige Bibliotek

Fynboere i krig - slægtninge efterlyses

Morten Møller har gravet sig frem til flere fynboere, der drog afsted i krig. Blandt andet Helmuth Christensen fra Svendborg, som døde af tyfus i Spanien, 27 år gammel. Otto Henriksen fra Langeland, som blev såret ved Belchite og døde i Benicasim i november 1937. Aksel Lund Madsen (“Fyn-Madsen”) fra Brenderup, som blev skudt i hovedet og dræbt 4. januar 1938 ved Teruel. Fra Odense var der Arvid Karmann, som døde 27 år gammel ved Madrid i december 1937. 

Der var også fynske frivillige, der overlevede og kom hjem i efteråret 1938: Jakob Aage Jørgensen fra Stubberup på Fyn, 23-årige Hans Peter Petersen fra Sct. Jørgensgade i Odense og 27-årige Børge Rasmussen med familie på Grev Schachs Vej 33 i Svendborg.

Morten Møller er meget interesseret i at finde efterkommere af de fynske spaniensfrivillige, så hvis nogen ligger inde med oplysninger, kan de kontakte forfatteren på mm@oure.dk

Danske og spanske soldater får et hvil ved fronten.
Danske og spanske soldater får et hvil ved fronten.
Foto: Det Kongelige Bibliotek

 

En blodig optakt

Mens granater falder over Madrid, og bombefly slipper lasten over Barcelona, kæmpede tusindvis af unge mænd som frivillige soldater i Den Spanske Borgerkrig (1936-39). En borgerkrig, der udvikler sig til en kamp mellem samtidens totalitære ideologier og bliver en blodig optakt til Anden Verdenskrig. 

Blandt de mange udenlandske soldater befinder sig omkring 500 danskere, her af en del fynboere, som i et splittet Europa er draget til Spanien for at bremse fascismens fremmarch. Med stærkt begrænset militærtræning og utilstrækkelige våben kastes de ind i en krig, som koster flere end 600.000 mennesker livet.

Nogle soldater bevarer optimismen og kampviljen. Andre fortryder deres beslutning og forsøger at flygte fra det land, de frivilligt er kommet til. De glemtes hær er fortællingen om de danske soldaters møde med krigens brutale virkelighed.

Uhyggeligt aktuel

- I et Europa, som netop nu forsøger at håndtere tusinder af frivillige unge mænds militære engagement i  borgerkrigen i Syrien, er historien om frivillige danskere i Den Spanske Borgerkrig også en rejse tilbage i en tid, hvor radikalisering og politisk krise truede den europæiske stabilitet, siger Morten Møller.

Bogen præsenteres ved en reception fredag den 22. september på Skolerne ved Oure, hvor blandt andet Morten Møllers elever er til stede. De kan godt forberede sig på at blive undervist i indholdet af bogen, fortæller Morten Møller.

Se med på TV2 /Fyn klokken17.30

 

Oversigt

    Oversigt