Fynsk idé redder historiske genstande fra forbrændingen

Museer i hele Danmark følger pilotprojekt fra Svendborg Museum, hvor genstande fra museets magasin får nyt liv ved at blive foræret bort.

De stod lidt stille, museumsfolkene fra Svendborg Museum, da det gik op for dem, at de havde ikke færre end 16 gamle dragkister i museets magasin.

- For hvad stiller man lige op med så mange kister? Cirka halvdelen af dem kendte vi ikke engang historien på, men havde dem alligevel stående, fordi vi på et eller andet tidspunkt havde fået dem foræret, fortæller museumschef Esben Hedegaard fra Svendborg Museum.

Erkendelsen af, at museet i rigtig mange tilfælde have ikke blot en, to, men mange af de samme typer genstande fødte en ide der har vakt opsigt i danske museumskredse. Og som kan komme til at få den konsekvens, at tusindvis af historiske genstande bevares for fremtiden.

- Vi har simpelthen givet en række genstande bort til institutioner og firmaer, der han ansøgt om dem. I første omgang 75 genstande som der har været virkelig rift om at få, røber Esben Hedegaard.

At museet giver møbler og andet bort, som sydfynboer gennem tidens løb har doneret til Svendborg Museum, er ikke uproblematisk. Selv mener Esben Hedegaard, at man har fundet en god løsning på det problem.

- Vi skriver en kontrakt med modtagerne. De forpligter sig til ikke at sælge genstandene. Vi ta´r så efter et par år ud og foretager en kontrol, så vi kan se, hvordan det er gået.

En af de institutioner der har modtaget møbler fra museet er Rudolf Steiner Børnehaven Askelæ i Svendborg. Her er man meget tilfreds med ordningen.

- Vi har fået en del ting, som børnene kan bruge. Alt fra stole til gamle skuffer, et lille skab og en reol. Ja, en træbakke er også blandt det, som vi på den måde har fået ind i børnehaven, siger Karin Derneke, der er en af de ledende pædagoger i børnehaven.

- Jeg er glad for, at vi på den måde får ting ud. Mange museer rydder i disse år op i deres samlinger. Og de har ikke andre muligheder end at sende tingene til destruktion. De bliver simpelthen ødelagt og brændt. Derfor er der også mange, der holder øje med, hvordan det går for os, afslører Esben Hedegaard.

Han skal snart til at lave en rapport om pilotprojeket. Straks den er færdigskrevet bliver den sendt til Kulturstyrelsen. Her skal styrelsens jurister se på om – og hvordan – Svendborg-modellen kan overføres til andre danske museer.

TV 2/FYN sender direkte fra Svendborg Museums magasin mandag den 29. klokken 15.10-15.30. Det stadig meget fyldte magasin gemmer fortsat på genstande, der måske kan få nyt liv og ny historie.

Oversigt

    Oversigt