Gavekort mod stofmisbrug virker

Et projekt belønner unge misbrugere i blandt andet Svendborg, hvis de klarer deres behandling godt. Idéen ser ud til at være populær.

Der var ikke lutter begejstring at spore, da et nyt projekt, der skal hjælpe unge stofmisbrugere, sidste år i september blev skudt i gang i ni kommuner, blandt andet i Svendborg.

Blandt tiltagene var nemlig en ordning, der belønner de unge med gavekort eller andre goder, hvis de klarer sig godt under behandlingen.

Skeptikere frygtede, at de unge ikke ville tage behandlingen alvorligt.

Men ifølge Center for Rusmiddelforskning, der står for forskningsprojektet, er man kommet godt fra land, og de unge er glade for at være en del af det.

- Det kører som forventet og måske endda en lille smule bedre, siger Mads Uffe Pedersen, professor ved centret og ansvarlig for projektet.

- De unge vil gerne være med, og indtil videre har næsten 400 tilmeldt sig.

Deltagerne i det såkaldte metodeprogram deles op i fire spor, der består af forskellige typer behandling. To af sporene indeholder belønning - eksempelvis i form af gavekort.

Og netop den metode virker ofte rigtig godt, siger Mads Uffe Pedersen.

- Det er en metode, der også bliver brugt i andre lande, og det har vist sig - i stort set alle undersøgelser - at metoden er rigtig god til at fastholde de unge i behandling.

- Og hvis man fastholder dem, så er der også bedre mulighed for at behandle dem.

Projektet er langt fra færdigt, og de endelige resultater ligger et stykke ude i fremtiden. Men Aabenraa Kommune melder allerede om "positive resultater", og også i Svendborg og Herning ser projektet ud til at have succes.

Især udsigten til gavekort motiverer de unge.

- Vi kan se, at der er nogle, der bliver mere motiverede af at få en belønning, siger Anne-Mette Jespersen, der er centerleder i Misbrugscenter Herning.

Hun understreger samtidig, at de belønninger, der uddeles, er velovervejede.

- Vi prøver at finde ud af, hvad der særligt kan motivere hver enkelt person. Det er ikke bare sådan, at vi siger "godt, du kom, her er 200 kroner".

Herning, Silkeborg, Randers, Aarhus, Fredericia, Aabenraa, Odense, Svendborg og Holbæk Kommune deltager i projektet, der skal få unge ud af deres stofmisbrug.