I det fynske folks tjeneste

Hele tre vindere af Svendborgs arkitekturpris

Når Svendborg Kommune den 3. oktober overrækker deres arkitekturpris er der tre prismodtagere. Blå Dok på Frederiksø og to restaureringsprojekter i Troense på Tåsinge.

Selvom prisen først bliver overrakt den 3. oktober, har Svendborg kommune allerede nu i en pressemeddelelse løftet sløret for vinderne af arkitekturprisen 2016. 

Prisen går til Blå Dok på Frederiksø i Svendborg. Det er et 125 meter langt maleri på dokken, hvor kunstnerne Nigel Thomas og Søren Østerkjærhuus har stået for udsmykningen. Initiativtageren bag den Blå Dok Morten Sol Petersen var da også yderst tilfreds med prisen.

- Det beviser, at Svendborg kan meget, og at vi også tør at tænke stort. Det er skønt, at det nu også er anerkendt med en pris, siger Morten Sol Petersen. 

Noget af det, der gjorde, at valget faldt på netop denne vinder, var, at Svendborg med kunststykket har fået et markant og identitetsskabende varemærke. Der er også lagt vægt på, at det grafiske og graffitiagtige udtryk fortæller om søfartsbyens industri og værftskultur. 

Læs også Lys på Svendborgs ny vartegn

Derudover har to bygninger i Troense vundet prisen. Det handler henholdsvis om Strandgade og Badstuen. Strandgade 43 har gennemgået en omfattende renovering. Udhusbygningerne er opført i år 1800, mens hovedhuset er opført i 1770, og ejendommen er fredet. I renoveringsprocessen er der værnet om den oprindelige stil med stråtag, sorttjæret bindingsværk og rødkalkede tavler. Både Strandgade og Badstuen er blevet belønnet for den håndværksmæssige kunnen, sans for det gode håndværk, og at det er med til at sikre et bevaringsværdigt bymiljø i Troense.  

Læs også Arkitekturpris til naturcenter

Dommerjuryen er sammensat af både en politiker, en repræsentant for detailhandel og tre arkitekter. Derudover har over 1.000 mennesker været med til at stemme om årets pris på svendborg.dk. Ud over vinderne var et børnehus i Gudme, en fagbygning til skolen i Skårup og en villa-bygning i Strandhuse været nomineret.