Her er planerne: Ny teaterbygning til 71 millioner kroner

Idéen om en ny teaterbygning i Svendborg er ved at tage form. Arkitektforslag ligger klar, og nu skal politikerne beslutte, om der skal arbejdes videre.

Lige nu er der jobcenter i den gule bygning på Ramsherred 10 i Svendborg, men om få år kan bygningen være hjemsted for flere af kommunens teaterorganisationer.

Den ligger midt i byen lige mellem Svendborg Teater, Borgerforeningen og Krøyers Have, og tanken er, at bygningen kan blive hjemsted for et sprudlende scenekunstmiljø.

- Der er en række ubekendte i den her ligning, men jeg synes, det er så spændende, at vi skal have kortlagt konsekvenserne for kommunen og mulighederne for at realisere projektet, siger den konservative formand for Svendborg Kommunes Erhvervs- Beskæftigelses- og Kulturudvalg, Henrik Nielsen.

Ramsherred 10, hvor der i dag er jobcenter. Bygningen blev bygget i 1990 og husede TV 2/FYN frem til 2000.
Ramsherred 10, hvor der i dag er jobcenter. Bygningen blev bygget i 1990 og husede TV 2/FYN frem til 2000.
Foto: Reza Sahraei

 Kommunen har bedt Praksis Arkitekter lave et forslag til en ombygning af bygningen, så man har et konkret forslag at arbejde videre med, og ifølge dem vil det koste 71 millioner kroner at bygge om. Men så vil bygningen også indeholde en teatersal til 200 publikummer, to prøvesale, undervisningslokaler, værksted, skræddersal, administration og en indbydende foyer med café, der vender ud mod passagen til Torvet.

Det var oprindeligt Baggårdteatrets teaterchef, Jakob Bjerregaard Engmann, der opfordrede kommunen til at undersøge mulighederne for et nyt teaterhus. For byens egnsteater har behov for mere og bedre plads end de nuværende lokaler hos Rottefælden.

- Her er ikke rigtig isoleret. Baggårdteatrets primære aktiviteter er i vinterhalvåret. Det er ikke en bygning, der er optimeret til moderne teaterdrift eller erhvervsdrift, fortæller Jakob Bjerregaard Engmann.

Baggårdteatret råder over den 130 år gamle revybygning i otte måneder af året. I de sidste fire måneder er det Rottefælderevyen, der bruger huset.

Ifølge teaterchefen vil en ny bygning kunne medføre en enorm synergi for hele byens teatermiljø. I planerne er der mulighed for, at andre aktører som B&U Teatret, Fritidsteatret, Luna Park Scenekunst kan have deres gang i huset. Dermed vil både amatører, professionelle, børn og voksne gå side om side på gange og trapper.

- Det vil binde den kunstneriske fødekæde sammen. Vi vil kunne skabe et hus, hvor vi både kan vise professionelle forestillinger, amatørforestillinger, musikforestillinger og danseforestillinger. Og vi vil kunne få uddannelse ind, så vi vil kunne få plads til nogle af de institutioner, der fokuserer på æstetiske uddannelser. Så de kan være i hus sammen med de kunstnere, der skal stå på scenen om aftenen. Og dermed kan man inspirere hinanden gennem lagene fra det professionelle og helt ned til de yngste skoleelever, siger Jakob Bjerregaard Engmann.

Baggårdteatrets teaterchef, Jakob Bjerregaard Engmann.
Baggårdteatrets teaterchef, Jakob Bjerregaard Engmann.
Foto: Reza Sahraei

På B&U Teatret, hvor man underviser børn og unge i drama, er der begejstring for at indgå i et nyt teaterhus.

- Det kan give en synergi og en god energi i hele huset, at vi kan bruge de kompetencer, der er, siger Rikke Boje, der er næstformand i B&U Teatrets bestyrelse.

Pengene skal findes

Hvis kommunen vælger at arbejde videre med projektet, er der mange konsekvenser, der skal undersøges.

Én ting er selve udgifterne til ombygningen, men hvis man vælger at lade teaterfolket flytte ind, er der samtidig et helt jobcenter, der skal flyttes ud. Hvor skal det i givet fald være, og hvad vil det koste?

Samtidig er der den finte ved projektet, at bygningen ifølge de offentlige ejendomsregistre OIS, er privat ejet af Barfoed Group. Lige nu lejer kommunen sig bare ind, og hvad vil det betyde før økonomien i ombygning og udlejning? Måske kan der blive tale om, at Svendborg Kommune køber ejendommen.

Det er alle disse ting, der skal afklares, hvis kommunen vælger at arbejde videre med projektet. Men formanden for Erhvervs- Beskæftigelses- og Kulturudvalget slår fast, at pengene til en ombygning ikke skal hives op af kommunekassen.

- De penge skal der findes finansiering til på anden vis. Det bliver ikke kommunen, der går ind og finansierer det. Måske en del af det, men slet ikke det hele, siger Henrik Nielsen (K).

Henrik Nielsen, der er konservativ formand for Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget. Han er positivt indstillet overfor ideen om en ombygning.
Henrik Nielsen, der er konservativ formand for Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget. Han er positivt indstillet overfor ideen om en ombygning.
Foto: Reza Sahraei

Og den forudsætning er Jakob Bjerregaard Engmann fra Baggårdteatret også indforstået med.

- Jeg har ikke nogen forventning om, at kommunen nødvendigvis skal lægge millionerne på bordet. Der må vi skabe et lille konsortium, der ser på, hvordan vi får det til at lade sig gøre. Baggårdteatret og vores organisation er meget klar til at gå ud og se på private fonde. Det kan også være, der er et erhvervsliv eller kulturinstitutioner, der har lyst til at gå sammen med os og kommunen, siger teaterchefen.

Svendborg Kommunes Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalg skal tage stilling til sagen torsdag den 19. januar.

Herunder kan du se arkitektforslaget fra Praksis Arkitekter.

 

 

Oversigt

    Oversigt