I det fynske folks tjeneste

Høj musik: Børn risikerer af få tinnitus

Tinnitus og varige høretab er ikke kun forbeholdt den ældre generation. SDU-forsker har undersøgt en gruppe børn og unge, og resultaterne giver anledning til bekymring.

Foto: Ole Holbech

International forskning tyder på , at et stort antal unge, der udsætter sig selv for høj og langvarig musik, i sidste ende risikerer af få høreskader. Nu har ny dansk forskning, gennemført i Svendborg, været med til at afdække problemets omfang.

Forskere fra Syddansk Universitet undersøgte i december 2014 i alt 513 unge i 6. - 9. klasse på skoler i Svendborg Kommune.

Læs også Flere unge i risiko for at få tinnitus

De unge, der har været med i projektet, har været igennem et grundigt tjek, hvor de blandt andet har fået undersøgt for irritation, eksem eller ørevoks i øregangen. Mellemørets funktion er blevet testet, og de har fået foretaget traditionelle høreprøver.

Bagefter er de blevet bedt om at svare på en række spørgsmål omkring lyd og hørelse - blandt andet om de lytter til høj musik.

Og nu har Susanne Nemholt Rosing, der er tilknyttet Institut for Folkesundhedsforskning på SDU, netop forsvaret sin ph.d. med titlen Tinnitus and Hyperacusis, skriver SDUs blad Ny Viden.

04:37

TV2/Fyn besøgte i december 2014 Stokkebækskolen i Gudme, hvor SFO'en nærmest var omdannet til et hørecenter.

Luk video

Hele 67 procent af de unge mellem 11 og 16 år har oplevet tinnitus af den korterevarende slags, der altså er et tegn på overbelastning, og 35 procent af dem synes, det er et stort problem.

- Jeg er ret bekymret, for det er jo vores børn, der er tale om. Mange af børnene i undersøgelsen troede, det var helt normalt at have en hyletone i hovedet. De er simpelthen ikke klar over, at de er i færd med at skade deres hørelse permanent og risikerer at få kronisk tinnitus, siger Susanne Nemholt Rosing til Ny Viden.

Og Susanne Nemholt Rosing har et klart budskab, hvis de unge ikke vil risikere høreskader senere i livet.

- Hvor højt og hvor længe har stor betydning. Efter en vis periode med belastning skal du have en pause fri for lyd, en lyttepause. Hvis du oplever en tinnituslyd eller et kortvarigt høretab, er det et klart tegn på, at du skal passe lidt på, siger Susanne Nemholt Rosing.

06:59

- Hvor højt og hvor længe har stor betydning. Efter en vis periode med belastning skal du have en pause fri for lyd, en lyttepause. Hvis du oplever en tinnituslyd eller et kortvarigt høretab, er det et klart tegn på, at du skal passe lidt på, siger Susanne Nemholt Rosing.

Luk video

 

Susanne Nemholt Rosings gode råd

• Skru ikke for højt op.
• Lyt ikke for længe.
• Hold lyttepauser, hvor du ikke hører musik eller anden høj lyd.
• Kvalitet betyder noget: invester i nogle gode høretelefoner, der har god bas og fylde uden at skrue op.
• Reducer baggrundsstøj i stedet for automatisk at skrue op for din egen lyd.
• Brug din sunde fornuft og nyd musikken.
Kilde: Ny Viden