Hundredvis af patienter i klemme: Lægefusk kan give en hel by lægemangel

Flere end 2.000 patienter skal skifte læge, når et fuskende lægepar fra Svendborg stopper til efteråret. Men byens resterende klinikker har umiddelbart kun plads til 1.600 af dem. Derfor skal der handles, hvis ikke der skal opstå lægemangel.

Når over 2.000 patienter tilknyttet lægerne Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen i Svendborg skal skifte læge som følge af sagen om bedrageri for op mod 1,7 millioner kroner, vil 410 patienter risikere at stå uden læge. 

Byens resterende klinikker kan nemlig i udgangspunktet kun modtage 1.685 af de i alt 2.095 patienter, der lige nu er tilknyttet klinikken. Og derfor er der altså 410 patienter i overskud.

Og det er et problem, som man skal håndtere. Det mener Vibeke Syppli Enrum, der er medlem af Regionsrådet for Enhedslisten.

- Jeg synes, det er gået for langsomt. Man burde fra start have sagt, at her er der noget, der er så usædvanligt, så her bliver vi nødt til at benytte os af utraditionelle fremgangsmåder. En del af sagen er overladt til andre myndigheder, men det, der må være regionens politiske mål, det er at sætte borgerne i centrum, siger Vibeke Syppli Enrum.

Stor sag

Sagen om bedrageriet hos Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen begyndte at rulle, da TV 2 Fyn i april kunne afsløre, at et lægepar var blevet afsløret i at snyde med fakturaer for op mod 1,7 millioner kroner de seneste tre år. 

Beløbets størrelse gør ifølge en ekspert sagen fra Fyn til en af de groveste af sin slags nogensinde.

Parret har mistet retten til at drive selvstændig praksis - men altså først fra september, hvor deres lægepraksis skal være afhændet og ydernummeret solgt videre til en ny læge.

Siden TV 2 Fyn første gang skrev om sagen den 21. april, er mindst 537 patienter stoppet hos Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen. Det viser helt nye tal, som TV 2 Fyn har bedt om hos Region Syddanmark. 17 patienter er kommet til, eftersom regionen stadig henviser nye patienter til klinikken. Noget som har ført til kritik.

I tabellen ses udviklingen hos lægeklinikken, siden TV 2 Fyn første gang skrev om sagen.

UgeAfgang af patienterTilgang af patienterSamlet
1593-6
161332-131
171254-121
18841-83
19832-81
20442-42
21293-26
2230--30
Samlet53717-520

Regionen har ansvaret

Hos Region Syddanmark understreger afdelingschef for praksisområdet, Frank Ingemann Jensen, at problemet kun opstår i det tilfælde, at Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen ikke lykkes med at sælge deres ydernummer til en ny læge. 

- Det er regionen, der har ansvaret for, at alle mennesker i Region Syddanmark er tilmeldt en læge. Hvis en læge stopper, så har vi flere metoder, så vi kan sikre, at nogle nye kommer til at tage over. I langt de fleste tilfælde lykkes det at få solgt sin praksis, forklarer Frank Ingemann Jensen

Hvis det ikke lykkes at sælge ydernummeret videre, har regionen flere muligheder for at undgå den værst tænkelige situation; at hundredvis af patienter står uden læge. Det første er at overtale nogle af de andre klinikker til at tage flere patienter ind, end der kræves af dem. 

En lægeklinik kan afvise at optage flere patienter, hvis man har 1.600 patienter tilknyttet, så det afhænger af, om klinikkerne er villige til at tage flere ind. 

- Hvis det ikke lykkes at få solgt, så spørger vi lægerne i området, om de har mulighed for at overtage ydernummeret og patienter. Hvis det ikke lykkes, så har vi også mulighed for at skaffe nogle nye læger til området. Det kan være ved at spørge de eksisterende læger, om de har lyst til at udvide med en ekstra læge. Hvis det heller ikke lykkes, så har regionen mulighed for at oprette et midlertidigt lægetilbud, så vi sikrer, at alle kan være tilmeldt en læge, fortæller Frank Ingemann Jensen. 

Derfor nævner vi navne på lægerne

Venstres Bo Libergren, der er formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark, forsikrer, at man ikke kommer til at stå i en situation, hvor borgere i Svendborg vil stå uden læge. Og han er fortrøstningsfuld over, at problemet bliver løst, hvis det ikke lykkes Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussens at sælge deres praksis videre.

- Jeg er ikke bekymret for lægedækningen i Svendborg. Hvis jeg skulle være bekymret, så var der andre steder i regionen, hvor jeg ville være mere bekymret end i det fynske, siger Bo Libergren. 

Oversigt

    Oversigt