Ingrediens fra hvaltarm: Kongelig parfume genopstået

Det var noget af et detektivarbejde, der ligger bag, da man skulle finde ingredienser til Christian 4.'s og engelske Henrik 8.'s parfumer.

Når man skal genskabe parfumer fra 1500- og 1600-tallet, er opgaven mere kompliceret end som så.

Det måtte de sande på museet Naturama i Svendborg, efter man havde sat sig for at genskabe både den danske kong Christian 4. og engelske Henrik 8.'s parfume.

- Vi kan ikke finde ingredienserne én til én, men vi kunne finde noget, der i dag ligner de duftstoffer, man brugte dengang, siger Helle Petersen, der er projektleder hos House of Cosmetics og har hjulpet museet med at genskabe duften af fordums konger.

Man mener også at være tæt på stort set at have genskabt de to herres yndlingsdufte.

Selvom folkene fra kosmetikfirmaet skulle kigge dybt i ingredienskrukkerne.

Kunstig ingrediens fra tarm

Direktør for Naturama og Fjord og Bælt, Mette Thybo, kan eksempelvis afsløre en af de helt særlige ting, man brugte i de royale dufte.

- For eksempel var en af ingredienserne fra en kaskelothvals tarm, siger hun.

- Ambra, som er sådan en klump på op til 400 kilo, der findes i kaskelothvalernes tarme, brugte man til parfume.

I dag laver man dog Ambra kunstigt, og det er også den udgave, Helle Petersen har brugt til de to parfumer.

Naturamas direktør Mette Thybo står med de to flakoner med parfume, som er lavet til kongeparfumerne. Glasflakonerne er lavet af den lokale glaskunstner Bente Sonne.
Naturamas direktør Mette Thybo står med de to flakoner med parfume, som er lavet til kongeparfumerne. Glasflakonerne er lavet af den lokale glaskunstner Bente Sonne.
Foto: Morten Albek

Hvis man er interesseret i at lugte til de to konger, kan man besøge det svendborgensiske museum fra onsdag, hvor udstillingen åbner.

Holdt stanken af lig væk

Parfumerne blev dog oprindeligt lavet med et andet formål for øje, end man har med kropsdufte i dag. Dengang brugte de kongelige nemlig blandt andet parfumerne til at holde stank væk fra livet, hvor man i dag bruger dem til at tiltrække andre mennesker.


- Man brugte dem blandt andet til at holde stanken af lig væk, lyder det fra direktøren, som blandt andet henviser til de lig, man begravede i kirker. 

Skulle man dog være en af dem, der lugter til parfumerne og forelsker sig, er de to kongers favoritdufte noget, der måske bliver muligt at købe en smule med hjem af, fortæller Mette Thybo.

Se mere om parfumerne og mulighed for at besøge et duftunivers i Naturama i indslaget herunder:

Dyr gimmick som trækplaster til udstilling

Oversigt

    Oversigt