I det fynske folks tjeneste

Kærester bag juleeventyr på Svendborg Teater

For 36. år i træk er der jule-teater i Svendborg. Stykket "Jul i Eventyrland" er skrevet af to debuterende forfattere, der bare ikke kunne lade være.

Foto: Andreas Mørck

Stilhed...

Pludselig stopper skuespillerne og kigger på publikum. Et listigt smil trækker en streg på tværs af den enes ansigt, før hun spørger:

- Og hvad sker der så?

Det må publikum i aften og flere aftener i denne uge være med til at besvare, hvis de går i Svendborg Teater. For her opfører Svendborg Fritidsteater for 36. år i træk deres juleforestilling. Dermed er teaterstykket som fast tradition for længst slået fast. Og det er formen også.

- Vi spiller engelsk pantomime. Det er en mere larmende udgave af teater end normalt. Publikum forventes at være med og komme med kommentarer. For det kan gode være at stykket stopper, og skuespillerne henvender sig til publikum i salen, smiler Marianne Kjær.

Amatørteater i 39 år

Hun skabte for 39 år siden Svendborg Fritidsteater, da hun kom hjem fra teater-kurser i England. Med i bagagen var lysten til den gamle, engelske skuespilform. Efter tre år kom ideen til en juleforestilling. Det er i år blevet til familie-julemusicalen "Jul i Eventyrland". Stykket bliver instrueret af Marianne Kjær. Men forfatterne er to debutanter, der for nogle år siden blev kærester, da de spillede teater sammen.

Det var lysten til teater og til at fortælle en historie, der fik os til at gå i gang.

Andreas Mørck, debuterende manuskriptforfatter

- Forrige år fik vi pludselig lyst til at skrive et stykke. Det tog et års tid og adskillige omskrivninger. Ideen kom fra, at vi selv har været med i mange julestykker. Men det var lysten til teater og til at fortælle en historie, der fik os til at gå i gang, afslører Andreas Mørck.

Han har skrevet "Jul i Eventyrland" sammen med kæresten Susan Rye Christensen. Til daglig er de to uddannede biologer og bor i dag i Fredericia. Men de mødtes på de skrå brædder i Svendborg. Nu har de pludselig et helt andet ansvar for forestillingen og andre følelser er i spil.

01:19 Luk video

- Fra første læseprøve til nu synes vi, det er sjovt at være med. De skuespillere, som vi havde tænkt på til de forskellige roller, har fuldstændig taget stykket til sig. Vi har kun fået positive reaktioner, røber Andreas Mørck, der ikke kan sige sig fri for sommerfugle i maven før generalprøven mandag aften.

Nervøsiteten hører med

- Nervøse? Jo, det er vi da. Tidligere var vi nervøse for, om vi gjorde det godt nok i vores egen rolle. Nu tænker vi på, at alle skal gøre det godt, tilføjer den debuterende manuskriptforfatter.

Det unge par får mange rosende ord af instruktør Marianne Kjær.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. De har gjort det super godt. Susan har komponeret stykkets 17 sange. Det er helt utroligt. Når jeg ser på deres energi, og hvordan de slider, så er det som at se min afdøde mand og mig, da vi var unge. De er virkelig talentfulde, kommer det anerkendende fra Marianne Kjær.

Ikke alt er sang. Også talte scener er vigtige i Jul i Eventyrland. Foto: Andreas Mørck

Selv om de 29 skuespillere gør det gratis, så er det bestemt ikke uden omkostninger at sætte "Jul i Eventyrland" op på Svendborg Teater. Budgettet ligger mellem 150.000 og 200.000 kr. Ud over et mindre tilskud fra Svendborg Kommune, er det billetsalget, der skal sikre, at juletraditionen i Svendborg kan fortsætte.

- Vi er klar. I hvert fald så klar som vi kan blive efter blot to prøver på scenen. Professionelle folk i branchen siger igen og igen, at det ikke kan lade sig gøre at spille teater, som vi gør. At vi er som en humlebi, der heller ikke ved, at den dybest set ikke burde kunne flyve. Men det lykkes år efter år for os. Og det er altså 36. juleforestilling vi spiller, smiler Marianne Kjær.

Jul i Eventyrland

Spiller på Svendborg Teater:

6., 7. og 8. december kl. 19.30.

Lørdag den 10. december kl. 14.00 og 17.00.

Sidste forestilling er søndag den 11. december kl. 14.00