Koster millioner: Nye brandsikringsregler kan lukke plejehjem

Det vil koste Svendborg Kommune mange millioner at brandsikre en række plejecentre. På et enkelt kan en totalrenovering løbe op i 76 millioner kroner.

Det kommer til at koste kassen at brandsikre plejecentrene i Svendborg Kommune. 

Det er konklusionen fra en ekstraordinær brandgennemgang af ni ældre plejecentre i flere etager. Værst ser det ud for plejecentret Caroline Amalielund, der kræver en omfattende renovering, før det er egnet til at huse ældre, konkluderer Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI).

Alene brandsikringen kan komme til at koste 17,6 millioner kroner, og der vil som minimum skulle investeres 29,4 millioner kroner i plejecentret. 

Hvis bygningen skal totalrenoveres, så den er egnet som plejecenter, vil det koste 76 millioner kroner.

Derfor er det gamle centers skæbne på dagsordnen i Social- og Sundhedsudvalget tirsdag. 

- Spørgsmålet er, om det skal renoveres for mange millioner, eller om vi skal skabe nogle erstatningspladser andre steder. Det skal vi vurdere, siger udvalgtsformand Hanne Klit (S).

Vil kommunen ikke bruge pengene, vil plejecenteret blive lukket. Men lige meget hvad mødet ender med, skal beboerne genhuses - enten permanet eller mens renoveringen foregår.

Tre kvinder mistede livet i ulykke

Den ekstraordinære gennemgang er sat i værk efter en ulykke på Farsøhthus Plejecenter i Allingåbro i 2018.

Her mistede tre kvindelige beboere livet i en brand, og det kom efterfølgende frem der var slækket på brandsikkerhedskravene i den kommunalt ejede bygning. 

Det fik den daværende bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) til at bebude, at de danske kommuner gennemgik brandsikkerheden. Udfordringen med ringe brandsikkerhed i de gamle plejecentre er dermed ikke kun svendborgensisk.

Skal ikke rives ned 

Ifølge udvalgsformanden er det ikke pengene værd at totalrenovere et gammelt plejehjem som Caroline Amalielund. Det blev opført som alderdomshjem i 1912, og dengang var der ganske andre krav - også til brandsikkerheden. 

- Min holdning er, at hvis man skal overveje at gøre det sikkert for den pris, vil jeg hellere bygge noget helt nyt i ét plan, hvor ældre og demente kan gå ud i en have, siger Hanne Klit.

quote Jeg ser ikke for mig, at de smukke bygninger skal forsvinde

Hanne Klit, formand for Social- og Sundhedsudvalget (S)

I stedet forestiller hun sig, at bygningen vil kunne huse yngre og mere mobile beboere fremover.

- Der er mange, der gerne vil bo i bofællesskab, og der kan også blive brug for ungdomsboliger, nu hvor Simac rykker ned på havnen, siger hun, og tilføjer, at boliger til unge også er relevant med en ny læreruddannelse på vej. 

Men uanset hvad fremtiden bliver, er nedrivning ikke på tale. 

- Jeg ser ikke for mig, at de smukke bygninger skal forsvinde, siger Hanne Klit.