Lade brænder på 18. time - nu skal halmen spredes over mark

Brændende lade med halm er både tids- og mandskabskrævende. I værste fald går der flere dage, før den er slukket.

En lade i Galdbjergvej nord for Gudme brænder fredag formiddag på 18. time, og adskillige brandfolk har arbejdet på stedet hele natten.

Branden, der blev anmeldt 16.25 torsdag, er opstået i midten af 3.000 bigballer, og slukningen kan endnu have lange udsigter, fortæller indsatsleder Brian Andersen fra Beredskab Fyn til TV 2 Fyn.

- Det er lidt en træls opgave, fordi vi ved, det kommer til at tage rigtig mange timer. Tidligere har det været for varmt til at komme tæt nok på, men nu begynder det at være brændt lidt ned, siger han.

De store mængder halm afgiver så meget varme, at det kan antænde både boliger og maskiner, hvis de er for tæt på. Derfor har det ikke været muligt at gå i gang med det egentlige slukningsarbejde før nu.

Brændende halm skal spredes ud

Man formoder, at branden er selvantændt, da fugtig halm, der får nok ilt, kan udvikle så meget varme, at det selvantænder.

Ifølge Brian Andersen kan man ikke slukke sådan en type brand på samme måde som ellers, hvilket også er med til at besværliggøre arbejdet.

- Man slukker kun det yderste lag, fordi det er så kompakt, siger indsatslederen.

Derfor har beredskabet, siden branden brød ud, koncentreret sig om at sikre de omkringliggende bygninger, herunder endnu en lade med halm og beboelse.

Nu er planen lidt efter lidt at sprede halmen ud på den nærliggende mark, så det kan brænde ud.

Vejret er afgørende

Indsatslederen håber, at mandskabet kan slukke for vandslangerne sidst på dagen fredag, men det kommer an på, om vejret er med dem, lyder det.

- Hvis det ikke begynder at blæse mere, end det gør nu, og vi kan få det delt ud på marken, så tænker jeg, vi kan få det afsluttet sidst på dagen. Ellers kan det være, at det først bliver lørdag eller søndag, siger han.

Folk i området kan derfor godt forberede sig på, at lugten af røg kommer til at hænge i luften lidt endnu.