Læger efter dom: Det ku' ha' været mig

Opbakningen til en læge på Svendborg Sygehus, som blev dømt for forsømmelse med døden til følge, vil tilsyneladende ingen ende tage.

Debatten om dommen kører på flere sociale medier og især på Facebook, hvor tusindvis af mennesker deler og liker opslag på "Det ku' ha' været mig", og omkring 2.900 personer har skrevet under på en underskriftsindsamling om, at sagen bør ankes til Højesteret, skriver DR Fyn.

Hovedbudskabet er, at dødsfald på sygehuse ikke nødvendigvis skyldes lægefejl, men derimod at systemerne på sygehusene er for pressede.

quote Vi vil gerne gøre opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er lægefejl, der gør, at patienter der dør. Det kan godt være systemfejl, og det system er simpelthen for presset.

 Iza Alfredsen

 - Vi vil gerne gøre opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er lægefejl, der gør, at patienter dør. Det kan godt være systemfejl, og det system er simpelthen for presset, siger Iza Alfredsen til DR Fyn. Hun er en af de mange, der har bidraget til kampagnen.

Først frikendt - så dømt
Sagen handler om, at lægen, som var ansat som uddannelseslæge på Svendborg Sygehus, modtog en diabetespatient med mavesmerter i 2013.

Lægen bad en sygeplejerske om at måle patientens blodsukker, men hun skrev det ikke i journalen og fulgte ikke op på, om det rent faktisk skete.

Samtidig fik patienten stadig insulin og blev sat til at faste med henblik på undersøgelse næste dag, selv om lægen dog ikke mindes at have ordineret fasten. 

Hun og en medvirkende bagvagt blev begge frikendt i byretten, men i slutningen af august måned omstødte landsretten dommen over den ene læge, der var tiltalt for grovere eller gentagen forsømmelse og skødesløshed.

Hun blev dømt til at betale en bøde på 5.000 kroner og sagens omkostninger.

Lægeforening: En principiel sag af stor betydning
Sagen fra Svendborg har fået stor betydning for lægernes arbejde, mener Lægeforeningen i Region Syddanmark.

quote Vi skal følge op på ordinationer og dobbelttjekke alle blodprøver. Vi skal altså kontrollere alt, og det kan simpelthen ikke lade sig gøre.

Joachim Torp Hoffmann-Petersen, formand Lægeforeningen i Region Syddanmark.

 - Denne sag betyder, at vi læger bliver nødt til at helgardere os. Vi skal følge op på ordinationer og dobbelttjekke alle blodprøver. Vi skal altså kontrollere alt, og det kan simpelthen ikke lade sig gøre, siger foreningens formand, Joachim Torp Hoffmann-Petersen til DR Fyn.

Den dømte læge har anket landsretsdommen i håb om at få den prøvet ved Højesteret, og det bakkes op af lægeforeningens formand:

 - Den dom, der er faldet, er simpelthen ikke i overensstemmelse med virkelighedens verden. Vi ville være nødt til at sætte arbejdstempoet ned og skrive længere journalnotater. Og det vil altså betyde ventlister og dårligere behandling af patienterne, mener Joachim Torp Hoffmann-Petersen.

Du kan finde alle opslagene om sagen på Facebook her.

Oversigt

    Oversigt