Livreddere forlader fynsk strand permanent

Onsdag havde livredderne på stranden i Christiansminde sidste dag. Livreddertårnet lukker permenent.

Theodor Büchert har haft sin sidste vagt som livredder på Christiansminde Strand. Efter en sommersæson på 55 dage var onsdag den sidste dag, hvor Trygfondens livreddertårne og livredderne var tilstede på de danske strande.

Men i Christiansminde var det ikke bare sæsonens sidste dag med bemandede livreddertårne. Livreddertårnet lukker permanent på den sydfynske strand.

Livreddertårnet i Christiansminde har siden 2019 hængt i en tynd tråd. Dengang valgte Svendborg Kommune at standse bevillingen til livreddertårnet. I stedet tog private over, men nu har de også valgt at trække deres penge.

Med sol og en temperatur på 26 grader var onsdag en strålende stranddag.

- Selvom mange er startet på arbejde og i skole igen, har vi fortsat mange gæster på stranden, siger kystlivredderen Theodor Büchert. Han har travlt med at spejde ud over de glade strandgæster.

Badegæsterne skal være opmærksomme, når de bader ved Christiansminde Strand.
Badegæsterne skal være opmærksomme, når de bader ved Christiansminde Strand.
Foto: Pernille Gram

"OBS: Stræk strøm" står der med store bogstaver på livreddernes skilt. Og særligt strømmen er en af årsagerne til, at livredderne har været til stede på Christiansminde Strand. I år har livredderne ikke foretaget nogle livreddende aktioner på stranden, men de bruger meget tid på at gøre folk opmærksomme på den stærke strøm.

- Vi har en god dialog med strandens gæster. Og så længe de passer på og tager deres forholdsregler, er det ikke farligt at bade på stranden, siger livredderen.

Frygt for alvorlige ulykker

Et livreddertårn skaber trygge badeforhold på de danske strande. Og det trækker gæster til stranden, påpeger formanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Svendborg, Hanne Ringgaard Møller (R). Hun mener, at det er en alvorlig sag, at Christiansminde Strand nu skal undvære livreddertårnet.

- Vi har tidligere haft drukneulykker her ud for Christiansminde, fordi der er så meget strøm i perioder, siger hun.

Et livreddertårn koster cirka 70.000 kroner for en sæson. Penge, som der ikke er udsigter til, at Svendborg Kommune i den kommende sæson afsætter midler til. Og det ærgrer Hanne Ringgaard Møller.

- Det handler ikke om pengene, men om hvordan vi finder dem. Lige nu kan jeg ikke love dem fra kommunens kasse, men vi må se, om vi kan finde dem andre steder, siger formanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Svendborg.

Hanne Ringgaard Møller vil gå i dialog med Trygfonden, Kultur- og Fritidsudvalget og private for at se, om de ikke kan finde de manglende 70.000 kroner til et livreddertårn på Christiansminde Strand næste sæson.

Men som det ser ud lige nu, vil der på Fyn kun være ét livreddertårn. Det står i Kerteminde.

Stranddagene bliver færre og færre. Torsdag bliver sidste dag med massiv varme.

Oversigt

    Oversigt