Lokal borgergruppe i Skårup samler underskrifter mod høje etageboliger

12 lokale i Skårup har startet en underskriftindsamling mod et nyt boligprojekt ved det tidligere Skårup Seminarium.

Borgere i byen Skårup har en særlig tilknytning til området ved det gule Skårup Seminarium.

Et nyt lokalplansforslag vil dog rive flere af de bevaringsværdige bygninger ned til fordel for 75 nye boliger i rækker med op til tre etager i en højde på 12 meter.

Det er langt fra noget alle byens borgere er tilfredse med. 

Derfor er 12 lokale nu gået sammen i en borgergruppe for at starte en underskriftindsamling imod boligprojektet i den lille fynske by øst for Svendborg. Det gælder heriblandt beboerne Vibe Eriksen og Stine Holme, der er blandt medlemmerne af gruppen.

- Når man vælger at opkøbe en grund som denne, hvor der er en bygningskultur, fredede bygninger og et eksisterende landsbymiljø, så synes jeg, at man som bygherre og myndighed skylder at sætte sig ind konteksten, som man bygger ind i, siger arkitekt og medlem af borgergruppen Stine Holme.

Højhuse og bindingsværkshuse

Den lokale gruppes primære ønske er at få begrænset byggeriet af etageboligers højde til otte og en halv meter - og ikke 12 meter. 

For høje boligblokke hører ikke hjemme i byen, lyder det. 

- Selvfølgelig vil der blive fjernet nogle boliger, når man tager en etage af. Men det handler i virkeligheden ikke om særlig mange, og det vil samtidig give en anden fornemmelse, siger pensionist og medlem af borgergruppen Vibe Eriksen og fortsætter: 

- De fleste huse her i byen er halvanden etage, hvis man kommer ned i to etager, så vil det ikke have dominas på samme måde som at bygge nærmest et højhus ved siden af et lille bindingsværkshus. 

Det tidligere Skårup Seminariums bygninger har stået tomme siden 2010. Men så modtog Svendborg Kommune en henvendelse fra en bygherre som ønskede at udvikle området med nyt moderne boligbyggeri.

Vibe Eriksen og Stine Holme er en del af den lokale borgergruppe, der er imod ideen om at bygge 12 meter høje etageboliger i byen.
Vibe Eriksen og Stine Holme er en del af den lokale borgergruppe, der er imod ideen om at bygge 12 meter høje etageboliger i byen.
Foto: Ida Alstrup
Det tidligere Skårup Seminariums bygninger har stået tomme siden 2010.
Det tidligere Skårup Seminariums bygninger har stået tomme siden 2010.
Foto: Ida Alstrup
Det er bindingsværkshuse som dette, der pryder stilen i den lille fynske by Skårup.
Det er bindingsværkshuse som dette, der pryder stilen i den lille fynske by Skårup.
Foto: Ida Alstrup

En forandring i området

Lokalplansforslaget er dog stadig i høringsfasen. Man tager derfor stadig imod forslag i forbindelse med boligprojektet fra borgerne, lyder det.

Ifølge Pia Dam (S), der er byrådsmedlem i Plan- og Lokalsamfundsudvalget i Svendborg Kommune, er man bevidst om, at der vil ske "en forandring" i området, end hvad borgerne har været vant til med bindingsværkshuse og det tidligere seminariums bygninger.

Passer en tre etagers bygning ind i en lille landsby som Skårup?

- Jeg synes, at man har prøvet at imødekomme de her mange interesser, der er i området på denne her skønne plet midt i byen. Men det er rigtigt, at det kommer til at se anderledes ud, end nu, siger Pia Dam (S). 

Hos den lokale borgergruppe ser man gerne, at Svendborg Kommune og den lokale bygherre bygger nyt i området. For det er primært højden på byggeriet som er en torn i øjet på naboerne, understreger de to beboere. 

De håber derfor på, at der kan findes en løsning, der kommer alle til gode:

- Jeg håber da, at processen for den her lokalplan lige vil blive sænket en smule, så vi kan finde ud af at komme frem til løsning, så det også tilgodeser både stedets karakter og stedets ånd, siger Stine Holme.

Høringsfasen for lokalplansforslaget slutter den 12. august.

Se indslaget her: 

Flere borgere i Skårup retter skarp kritik mod et lokalplansforslag, der lægger op til at etablere boligblokke ved det gamle Skårup seminarium.

På Bellinge Fælled i det sydvestlige Odense har beboere også indsamlet underskrifter imod den kommende lokalplan i deres område. Her frygter borgerne at miste naturområdet ved regnvandssøerne til fordel for endnu flere boliggrunde

Oversigt

    Oversigt