Massive vandskader efter pludselig uvejr: - Det var en syndflod

Mindst 70 sydfynboer har anmeldt skader efter det voldsomme uvejr fredag aften.

Fredag aften blev Sydfyn ramt af et voldsomt uvejr, der har skabt store problemer for mange fynboer.

En af dem, der blev hårdt ramt, er Halvor A.P., som bor i en lejlighed i et byhus på Egensevej. Hos ham løb vandet direkte fra vejen og ned i kælderen under huset.

- Min kælder er fyldt fuldstændig op med vand. Det stod 1.70 meter op. De sagde, dem der pumpede ud, at det var fem centimeter fra at nå gulvet ovenpå. Det er voldsomt, siger Halvor A.P.

Han var lige kommet hjem, da den kraftige hagl- og regnbyge ramte Sydfyn. Han sad derfor i sin bil og ville ikke gå ud, fordi det haglede.

- Da syndfloden så kom, blev jeg nødt til det. Jeg steg ud af bilen og ned i 20 centimeter vand og måtte gå ind i strømpesokker, siger Halvor A.P.

70 anmeldelser

SSG, der arbejder for forsikringsselskaberne i tilfælde som disse, har siden fredag aften modtaget 70 anmeldelser om skader efter det meget voldsomme regn- og haglvejr.

- Der er meget vand. Det stod blankt i gader, haver og kældre. Noget af det løber væk selv, men rigtig meget skal pumpes og suges væk, fortæller Kurt Hove, som er direktør for Kunder og Salg i SSG Danmark.

SSG sendte fredag aften ti hold til Sydfyn, hvor de endte med at arbejde det meste af natten. Lørdag morgen har de genoptaget arbejdet, og de ti hold er nu blevet suppleret yderligere med mandskab fra både Jylland og Sjælland.

- Udover vores hold fra Odense får vi hjælp fra Aarhus, Vejle, Rødekro og Holbæk, siger Kurt Hove.

Opgaven for SSG består i lørdag fortsat i det, som direktøren kalder det akutte skadesstop.

- Vi suger vandet op, desinficerer hvis der er kloakvand i, redder indbo og sætter affugtere op, så vi får sænket luftfugtigheden efterfølgende. Dermed skulle vi gerne kunne forhindre skimmelsvamp i flere af de ramte bygninger.

- De kommende dage skal vi vurdere skaderne, og hvis det er nødvendigt hugge gulve op og rive vægge ned, og så skal vi vurdere indboet, der er blevet skadet. Efterfølgende skal vi så i gang med at genopbygge, hvis der er bygningsdele, der er fjernet for at få fugten ud, siger Kurt Hove.

Uvist om noget kan reddes

For Halvor A.P. handler det lørdag om at få gang i det fjernvarmeanlæg, som også står i kælderen, og som kortsluttede, da vandet væltede ind fredag aften.

- Der kommer elektriker i dag og får varmen til at køre igen. Jeg afventer en taksator, men der er nok kø efter det her. Så jeg lader det ligge, og så må jeg jo tage alle delene en for en og se, om noget kan reddes, siger han.

Ifølge DMI blev der målt dobbelt skybrud med 32,6 millimeter nedbør på 30 minutter i Svendborg, og i alt er der faldet over 70 millimeter.

Et stort jord bed, som er over 40 år gammelt, røg sig en tur efter en voldsom mængde byger på kort tid.
Et stort jord bed, som er over 40 år gammelt, røg sig en tur efter en voldsom mængde byger på kort tid.
Foto: Sacha Michelle Hofmann (Privatfoto)