I det fynske folks tjeneste

Minister afkræves svar i sag om frivillig skiltemaler

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) bliver nu inddraget i sagen om den 70-årige Nils Bennicke, der uden beregning er gået i gang med at friske gadeskilte op i Svendborg.

Foto: TV 2

Folketingsmedlem Magnus Heunicke (S) har bedt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) svare på, hvad der kan gøres for at fjerne de lovmæssige barrierer, der forhindrer borgere i at udføre frivilligt arbejde for kommuner.

- Ministeren bedes endvidere redegøre for, om han vil igangsætte initiativer, som vil gøre det lettere for borgere at udføre frivilligt arbejde for kommuner, skriver Magnus Heunicke videre.

Spørgsmålet udspringer i en sag fra Svendborg. Her er den 70-årige Nils Bennicke, der har været tømrer hele sit liv, gået i gang med at friske byens gadeskilte op.

Nils Bennicke har indtil nu istandsat omkring 40 skilte i byen, og det gør han for egen regning.

Læs også 70-årig maler frivilligt Svendborgs slidte gadeskilte - nu siger kommunen stop

Fik besked på at stoppe

Det blev i første omgang modtaget positivt af kommunen, men den 16. oktober kunne Fyns Amts Avis så fortælle, at kommunen havde bedt ham om at stoppe.

- På et tidspunkt er der en informationschef, der ringer til mig og inviterer mig til et møde for at se, om man kunne få det her til at sprede sig. Så mødes vi på kommunen, men så bliver både informationschefen og jeg belært af kommuneingeniøren om, at det går ikke det her, fortalte Nils Bennicke til TV 2 den 17. oktober.

Arbejdsmiljøregler om afspærring og åndedrætsværn spillede ind, og hvad hvis han spildte på en forbipasserende...?

- Han bad mig faktisk om at holde op. Det skal han jo gøre. Så nåede vi ikke længere på det møde, end at jeg afsluttede med at sige "tak for mødet og tak for kaffe - og så går jeg nok ud og maler et par skilte mere."

Læs også Kassereren tømte kassen: Frivillige har skuret toiletter for at redde klubben

Svendborg Kommune forklarer, at den ikke bare kan give alle mulige lov til at udføre kommunale opgaver.

- Jeg kan sagtens sige ja og give ham noget maling, for jeg synes, det er en knaldgod idé. Men der er åbenbart noget med vejloven, der er inde over med nogle bestemmelser, der blokerer lidt for det her, sager Birger Jensen (V), der er formand for Trafikudvalget i Svendborg Kommune til TV2.

Han har nu bedt administrationen om en redegørelse for, hvor nøjagtigt problemet er.

- Hvis det er noget lovgivningsmæssigt, så må vi prøve at tage fat på det, sagde Birger Jensen.

Læs også Ældre spiller på instrumenter på plejehjem: - Det giver liv og glæde

For Nils Bennicke er sagen vigtig for alle de mange frivillige rundt omkring:

- Jeg har en fornemmelse af, at det godt kunne blive fremtiden. Hvis vi skal have tingene til at hænge sammen, så kunne det måske være nødvendigt, at vi som kan og har kræfter til det, yder bare en lille smule.

Spørgsmål til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)

Af: Magnus Heunicke (S)
Til: beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)
Dato: 03-11-2017
Ministeren bedes redegøre, hvad der kan gøres for at fjerne de lovmæssige barrierer, der forhindrer borgere i at udføre frivilligt arbejde for kommuner, som det er eksemplificeret i artiklen ”Skiltemaler bedt om at stoppe” bragt i Fyens Stiftstidende den 16. oktober 2017. Ministeren bedes endvidere redegøre for, om han vil igangsætte initiativer, som vil gøre det lettere for borgere at udføre frivilligt arbejde for kommuner.