I det fynske folks tjeneste

Minister om frivillige: Befolkningen skal ikke holdes tilbage

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil støtte op om de mennesker, der vil give en hjælpende hånd med i kommunerne. For eksempel når det drejer sig om at male vejskilte.

Det er afgørende, at borgere i Danmark, der har handlekraft og virketrang, og som ønsker at bidrage gennem et frivilligt arbejde, ikke holdes unødigt tilbage af bureaukratiske regler og stopklodser. 

Der skal støttes op om de mennesker, som vil yde en frivvilig indsats, som for eksempel at opfriske vejskiltene i kommunen, som Nils Bennicke tidligere på året gjorde. 

Sådan lyder det i beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) svar til folketingsmedlem Magnus Heunicke (S).

Læs også Minister afkræves svar i sag om frivillig skiltemaler

I starten af november bad han ministeren om at tage stilling til, hvordan man kunne fjerne de lovmæssige barrierer, der forhindrer borgere i at udføre frivilligt arbejde for kommuner.  

Spørgsmålet udsprang i en sag fra Svendborg, hvor den 70-årige Nils Bennicke, der har været tømrer hele sit liv, var gået i gang med at friske byens gadeskilte op.

Nils Bennicke havde indtil da istandsat omkring 40 skilte i byen, og det gjorde han for egen regning. 

Jeg mener, at vi får et stærkere Danmark af at støtte op om de mennesker, som vil – og som kan – yde en frivillig indsats.

Troels Lund Poulsen (V), beskæftigelsesminister 

I første omgang tog kommunen positivt imod hjælpen fra den 70-årige, men i midten af oktober bad kommunen så Nils Bennicke om at stoppe, da den ikke kunne tage ansvar for skiltemalingen på grund af omfattende lovgivning. 

Og det undrede folketingspolitikeren Magnus Heunicke.

Andre regler for frivillige

Beskæftigelsesministeren har skrevet i svaret, at han sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre nu vil arbejde på at få ændret reglerne om fradrag i forbindelse med frivilligt arbejde. 

Men det er ikke det hele. 

- Nu sætter jeg herudover gang i et arbejde i Beskæftigelsesministeriet, hvor vi skal se nærmere på, hvordan der kan skabes klarhed om arbejdsmiljø- og arbejdsskadesikringsreglerne for frivillige og forhåbentlig gøre op med nogle af de barrierer, der i dag potentielt kan stå i vejen for frivillighed, skriver Troels Lund Poulsen i svaret. 

Han forventer, at de nye tiltag vil ligge klar i foråret næste år.