Modparter på skolebænken sammen

Mens Danmarks lærerforening og Kommunernes Landsforening slås om arbejdstider og truer med strejker og lock-out, så er der samarbejde mellem parterne på Sydfyn. Her sidder lærere og skolechefer på skolebænken sammen for at udvikle skolen.

Folkeskolen er som altid under forandring - og i de centrale forhandlinger om fremtidens skole fyger det med beskyldninger mellem lærere og kommuner.

Men på Sydfyn griber de det anderledes an.

- Det drejer sig ikke bare om at vinde krigen, men det drejer sig også om at vinde freden, og det egentlig det vi er i gang med, siger skolechef, Helle Hansen fra Svendborg Kommune.

Tillidsrepræsentanter er sammen med skolechefer fra Ærø, Langeland og Svendborg Kommuner samlet for at lære om forandringer og forhandling.

- Vi ved allesammen at hvis samarbejdet mellem medarbejdere og ledere fungerer, så opnår vi de bedste resultater, siger Lone Clemmensen, der er kredsformand for Ø-havets lærerkreds.

1202 kursus1

På landsplan beskylder kommunerne lærerne for at beskytte rigide arbejdstidsregler - mens lærerne føler sig trynet og sat uden for indflydelse.

- Jo hårdere og strammere forhandlingerne er på centralt plan, jo vigtigere er det at vi på lokalt plan kan samarbejde og har nogle værktøjer til at kommunikere og være i dialog, siger Helle Hansen.

Og selvom folkeskolens fremtid næppe bliver afgjort på Sydfyn, så bliver der på landsplan lyttet til det sjældne samarbejdsprojektet mellem lærere og skolechefer.

- Eksemplet er jo godt. Og jeg ved, at man i KL og Danmarks Lærerforening følger de her forhandlinger meget meget tæt, og får meldinger ind om dem, og jeg tror, at får god inspiration, siger kursusleder og forhandlingsrådgiver, Søren Viemose.